De beste stoepranders van Houten: (vlnr) Glory- Ann van der Hansz, Nina Vervoorn, Luca Meere en Rasmus Hagg
De beste stoepranders van Houten: (vlnr) Glory- Ann van der Hansz, Nina Vervoorn, Luca Meere en Rasmus Hagg Richard Thoolen

De beste stoepranders van Houten

8 juli 2021 om 15:51 Activiteiten

HOUTEN Jantje Beton organiseert dit jaar voor de 5e keer het Nederlands Kampioenschap Stoepranden. Hieraan mogen alle kinderen in de leeftijd van 6 t/m 14 jaar deelnemen. Iedere gemeente mag haar beste spelers afvaardigen naar de grote finale die op zondag 19 september gespeeld zal worden in het Openluchtmuseum te Arnhem. Voor Houten zijn de finalisten na een spannende en sportieve speldag bekend geworden.

door Richard Thoolen

De voorrondes voor het NK Stoepranden werden in Houten georganiseerd door het jongerenwerk van ‘van Houten&co’ in samenwerking met Sportpunt Houten. Jongerenwerker Martine Broekema: ,,Er hebben 9 basisscholen deelgenomen aan de voorrondes. De beste spelers van iedere school namen het tegen elkaar op in de Houtense finale die afgelopen woensdag plaats vond. Er werd gestreden in twee leeftijdscategorieën: A voor kinderen van 6 t/m 10 jaar en B voor kinderen van 11 t/m 14 jaar.” Buurtsportcoach van Sportpunt Houten Sanne Papavoine: ,,Bij stoepranden is het de bedoeling dat je probeert om een bal tegen een tegenover gelegen stoeprand te gooien. Komt de bal terug dan krijg je daar 1 punt voor, maar als je de bal weet te vangen 2. Wie de meeste punten haalt binnen een vastgestelde tijd, bij ons 4 minuten, is de winnaar. De kinderen waren heel enthousiast en ook heel sportief.”

TECHNIEK Martine: ,,Het leuke van stoepranden is dat werkelijk iedereen het kan! Als je het zo bekijkt kunnen jongens en meisjes het beiden even goed. Verder zie je dat er niet maar 1 manier is om het goed te doen. Ieder kind gooit op zijn/haar eigen manier. Sommigen gooien met 1 hand, anderen met 2. Sommige gooien hard, anderen juist zacht. Sommigen gooien met een boogje, andere in een rechte lijn. Als je naar onze winnaars kijkt dan zie je dat ze het spel allemaal op hun eigen manier gedaan hebben. Dat maakt het zo leuk. De één is niet beter dan de ander, ze zijn allemaal winnaars.”

WINNAARS In de categorie A kwamen Rasmus Hagg (Ridderspoor) en Glory-Ann van der Hansz (De Fontein) als beste uit de bus. In de categorie B bleken Nina Vervoorn (Johannes Bogermanschool) en Luca Meere (De Wissel) te sterk voor de andere deelnemers. Dit viertal heeft zich gekwalificeerd voor de grote finale in september en mag zich dit jaar de beste stoepranders van Houten noemen. En wie weet, als ze het heel goed doen, in september zelfs de beste stoepranders van Nederland!

REACTIES De winnaars waren blij met het behaalde resultaat en gaven reactie. Rasmus: ,,Ik ben goed met de bal. Mijn techniek van met twee handen een boog gooien bleek goed te werken. Ik heb maar 1 potje verloren van klasgenoot Max. We gunden het elkaar. Verder houd ik ook van freerunning en tafeltennis.” Glory-Ann: ,,Leuk dat ik gewonnen heb. Ik had het niet verwacht.” Nina: ,,Ik vind stoepranden heel leuk om te doen. Ik kan lekker hard gooien met 1 hand en ook goed mikken omdat ik op korfbal zit. Ik vond het ook leuk om aangemoedigd te worden.” Luca: ,,De kunst is om rustig te blijven, ook als je achter staat. Je moet je concentreren en goed blijven mikken. Ik vond het heel erg leuk.”

ERFGOED Jongerenwerker Sander De Rooij: ,,Stoepranden behoort net als knikkeren en touwtje springen tot ons cultureel erfgoed. Vroeger zag je het stoepranden veel meer in het straatbeeld. Dat is een stuk minder geworden maar volgens mij is het nooit helemaal verdwenen. Als ik door Houten fiets zie ik nog steeds straten waar kinderen aan het stoepranden zijn. Ik vind dat fijn om te zien. Met stoepranden zijn ze lekker buiten in de frisse lucht en doen ze aan afwisselende beweging. Ik kan alle kinderen, en ook volwassenen, aanraden om het gewoon eens te proberen.”

TOT SLOT Sanne: ,,Het was een leuk toernooi dat tot aan het eind spannend bleef. Ook leuk was dat er veel familie en vrienden was meegekomen om de deelnemers aan te moedigen. Het is een mooie afsluiting van de buitenspeelweek. Wij wensen onze Houtense deelnemers veel succes tijdens de finale in september.”



Beste stoeprander van Houten: Glory- Ann van der Hansz
Beste stoeprander van Houten: Rasmus Hagg
Beste stoeprander van Houten: Nina Vervoorn
Beste stoeprander van Houten: Luca Meere
advertentie
advertentie