Joep van Brussel (links) en koster Anton van der Vlist met de klok uit Tull en 't Waal.
Joep van Brussel (links) en koster Anton van der Vlist met de klok uit Tull en 't Waal. RTV Utrecht/Robert Jan Booij

Restauratie kerkklok Tull en ‘t Waal in volle gang: ‘Ambacht dat met liefde wordt uitgevoerd’

23 juni 2021 om 14:00 Cultuur

TULL EN ‘T WAAL Het is maar een kale bedoening in Tull en ‘t Waal zo zonder de spits van de kerktoren. Sinds april wordt de spits van het eeuwenoude gebouwtje onder handen genomen en daarom luidt de klok voorlopig niet in het dorpje. Want behalve de torenspits, wordt ook de klok zelf onder handen genomen.

Voor de restauratie heeft de torenklok tijdelijk een onderkomen gekregen in de werkplaats van Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in het Brabantse Asten. ,,Met de klok is niets mis, maar het mechaniek en de luidas moeten gerestaureerd worden”, legt directeur Joep van Brussel uit.

In de werkplaats staan misschien wel tientallen klokken uit de hele wereld. ,,Veel komen er uit Duitsland die gerestaureerd moeten worden, maar hier staat bijvoorbeeld ook een exemplaar uit Frankrijk. Je ziet bij deze dat de kroonarm gescheurd is”, zegt Van Brussel, wijzend naar een van de klokken op de grond.

WAARDEVOL De gieterij heeft vele beroemde klokken in de werkplaats gehad, waaronder die van de Domtoren in Utrecht, maar ook van de Notre-Dame van Parijs. Maar die van Tull en ‘t Waal is ook een bijzondere, weet Van Brussel.

,,Die hebben we op een veilige plek gezet omdat het om een waardevolle klok is. Hij is in 1616 gegoten, de gietkwaliteit is buitengewoon goed en hij is gemaakt door een beroemde klokkengieter uit de 17e eeuw: Meurs. Er zijn maar weinig klokken overgebleven uit die periode.”

Lopend naar een van de werkplekken, herkent koster Anton van der Vlist direct ‘zijn’ klok, terwijl hij met z’n vingers tegen het metaal slaat. ,,Ik heb hem al een paar maanden niet gezien. (...) Het is hier heel indrukwekkend: de hoeveelheid klokken, maar ook het ambacht dat ze hier hebben. Het is een heel oud vak dat met liefde wordt uitgevoerd.”

Nadat een klok is gerenoveerd, wordt ‘ie doorgaans nog gestemd. Van Brussel: ,,Die kun je stemmen door materiaal aan de binnenkant weg te halen. Dat doen we vooral bij carillonklokken. Het geluid van de klok van Tull en ‘t Waal klinkt van zichzelf al heel uniek, daar moeten we niks aan doen: die hangt alleen en klinkt alleen, dus die klinkt altijd goed.”

SPITS Behalve de klok zelf, is ook de torenspits verdwenen in het dorpje. ,,Die wordt momenteel helemaal opnieuw gemaakt in een werkplaats. Dus wij zitten met een stompen toren op dit moment. Dus we hopen in de zomer rond de bouwvak dat de spits er weer op staat en ik denk dat de klok er dan ook weer snel op komt”, aldus Van der Vlist.

De klok van Tull en ‘t Waal is volgens de koster onmisbaar in het dorp. ,,Hij luidt iedere dag om 12.00 uur, daar gaat de school op uit. Maar we hebben ook weer een begrafenis gehad, dan wordt de klok heel erg gemist. We hebben 4 mei gehad waar de klok helaas niet kon luiden. Hij is gewoon heel erg belangrijk in het dorp.” 

Bekijk hier de video hoe de torenspits in april naar beneden werd gehaald. 

advertentie
advertentie