Meesters in Mondzorg
Meesters in Mondzorg Collectie Beens

Tandplak verwijderen noodzakelijk

23 juni 2021 om 12:18 Zakelijk

HOUTEN ,,Ongeveer 97 % van de Nederlanders krijgt met tandvleesontsteking te maken”, zegt Mondhygiënist Gabriëlle Beens van Meesters in Mondzorg. Een tandvleesontsteking is vaak niet voelbaar. Maar bloedend of teruggetrokken tandvlees en een slechte adem kunnen wel symptomen daarvan zijn. De oorzaak hiervan zijn tandplak en tandsteen (verharde tandplak) die bestaan uit bacteriën die een ontsteking kunnen veroorzaken. Tandplak en -steen moeten regelmatig verwijderd worden om dit te voorkomen. Want een ontsteking die niet behandeld wordt, kan ernstige gevolgen hebben. Het gevolg kan zijn dat het ontstekingsproces kaakbot oplost waardoor verlies van tanden en kiezen kan ontstaan. ,,Goede mondhygiëne én behandeling door een goede mondhygiënist zijn belangrijk, want daarmee kun je weefsel- en afbraak van kaakbot voorkomen.”

door Karin Tim-Mijland

Er bestaat een test om te bepalen of in de mond afbraak van weefsel en bot plaatsvindt. Gabriëlle gebruikt daarvoor een speekseltest, daarmee kan ze bepalen hoeveel enzym aMMP8 in tandplak aanwezig is. Iedereen heeft dit eiwit in de mond. In een gezonde mond is de hoeveelheid enzym laag. Maar als beide in grote mate aanwezig zijn, kunnen ze weefsel en bot in de mond afbreken. Om de hoeveelheid van dit eiwit bepalen, moet de patiënt spoelen met een middel. Vervolgens neemt Gabrielle daar een monster van dat ze op een testblokje doet. Na een paar minuten volgt de uitslag. Deze testafname is ook zinvol bij mensen met implantaten, want ook die kunnen door slechte mondhygiëne verloren gaan.

Deze test werkt preventief. Gabriëlle: ,,Door deze test kun je voordat er klachten zijn, zorgen dat je mond gezond blijft. Hij herkent vooraf weefselafbraak, voordat dit zichtbaar is in de mond of op röntgenfoto’s.”

Als iemand een verhoogde concentratie van het enzym heeft, dan volgen regelmatig intensieve gebitsreiniging bij de mondhygiënist en tips voor mondverzorging. Waaronder poetsadvies, reiniging tussen de tanden met stokers of ragers en gebruik van een mondspoelmiddel. Soms adviseert Gabriëlle ook voedingssupplementen. Het behandelplan is voor iedereen anders omdat de adviezen afhankelijk zijn van de mate waarin het enzym aanwezig is, de lichamelijke gesteldheid en eventueel medicijngebruik.

Deze test is niet gratis en mensen die zich laten testen moeten wel gemotiveerd zijn om de adviezen die Gabriëlle geeft op te volgen, want anders heeft het geen zin. ,,Mensen die bij mij komen moeten een goede mondgezondheid belangrijk vinden en gemotiveerd zijn om hieraan te werken.”

Meesters in Mondzorg,
Medisch Centrum Leebrug,
Sandelhout 1 in Houten.
T: 06-25 10 25 63

advertentie
advertentie