De perenboomgaard in Schalkwijk
De perenboomgaard in Schalkwijk Annette Stolk

Gemeenteraad stemt in met bouwen op de plek van boomgaard Wickengaard in Schalkwijk

18 juni 2021 om 00:26 Nieuwbouw

SCHALKWIJK De bouw van 33 woningen op de plek van de huidige perenboomgaard achter de Wickenburgselaan in Schalkwijk gaat door, wat de gemeenteraad betreft. Vanavond stemde een meerderheid van de raad in met het bestemmingsplan dat de bouw mogelijk maakt. In Schalkwijk zijn de meningen verdeeld.

door Agnes Corbeij

Dura Vermeer staat klaar om de perenbomen te rooien en acht rijwoningen, acht twee-onder-een-kapwoningen, zes vrijstaande woningen en elf appartementen te bouwen. In het dorp leven verschillende meningen. Veel mensen zijn blij met de bouw van relatief betaalbare woningen in het dorp, zodat ook jongeren een kans hebben in hun dorp te blijven wonen. 

Aan de andere kant is er ook een groep Schalkwijkers die het groene gebied liever groen houdt. Volgens onderzoek van de gemeente is de ecologische waarde van de boomgaard nihil, volgens onderzoekers die ingezet zijn door de tegenstanders van de nieuwbouw is het een ecologische hotspot. 

De echte dialoog heeft u niet willen organiseren. Dat is niet oké.

Verschillende raadsleden benoemden die splijtzwam in het dorp. Volgens Cora Gerritsen (CDA) heeft de wethouder niet de juiste discussies gevoerd. ,,De toets aan de ruimtelijke ordening klopt, maar de vraag is of de hele totstandkoming van dit plan deugt. De echte dialoog heeft u niet willen organiseren. ... U was ergens bang voor. Is dat een goede raadgever geweest? We kunnen mensen blij maken met woningen, maar we laten ook gedesillusioneerde mensen achter. Zo moet dit niet, en zeker ook niet meer.” 

SGP, ITH en Groep Aanen dienden samen een motie in waarin het college gevraagd werd om eerst een gehele woningbouw visie voor Schalkwijk te maken en dan pas een keuze te maken over woningbouw op de plek van de perenboomgaard. Ook zij vinden dat de belanghebbenden niet echt gehoord zijn. ,,Hierbij is door de gemeente nog geen initiatief genomen voor een gesprek met alle belanghebbenden gezamenlijk, met als doel te komen tot een breed gedragen alternatief plan.”

Jaap Staman van D66 stemde in met de wijziging van het bestemmingsplan en zei dat er juist veel aandacht was geweest voor participatie. ,,Door het participatietraject zijn de problemen rondom de wateroverlast aan de oppervlakte gekomen. Ook zijn er door de participatie meer betaalbare woningen in de het plan opgenomen.” Hij plaatste wel een kanttekening. ,,Veel mensen hebben het traject ook dit keer gevoeld alsof ze mee konden luisteren, niet meepraten. Maar zo’n traject heeft nooit voor iedereen een perfecte uitkomst.” 


Perenboomgaard Wickengaard - Agnes Corbeij

In het raadsvoorstel voor de bestemmingsplanwijziging staan een aantal zaken opgenomen die tot stand kwamen naar aanleiding van de participatie. Een aantal oude perenbomen - wethouder Hilde de Groot noemde het aantal 17 - worden uitgegraven en herplant zodra de Wickengaard klaar is. Ook komt er een oplossing voor de wateroverlast voor huurwoningen aan de Wickenburghselaan.”

Dan kunnen we toch geen ‘nee’ zeggen. Dan zijn we een onbetrouwbare overheid.

Dick Veldkamp (GroenLinks) had een nuchtere visie en vroeg zich hardop af of een beter plan wel mogelijk zou zijn. Ook benadrukte hij dat de grond geen gemeentegrond is. ,,Ook als dit plan niet doorgaat kan de eigenaar ieder moment besluiten de zaag in de bomen te zetten.” Hij bekeek ze zaak ook vanuit de kant van de initiatiefnemer. ,,Het plan past binnen de kaders die we zelf hebben opgesteld. Dan kunnen we toch geen ‘nee’ zeggen. Dan zijn we een onbetrouwbare overheid.”

Sjoerd Kasius (ITH) was teleurgesteld in de raadsfracties die deden alsof het al een gelopen race was. ,,Bij veel collega’s hoor ik dat er geen alternatief mogelijk is. Maar er ligt gewoon een alternatief plan, De Toffe Peer.” In dit plan, opgesteld door inwoners, worden minder woningen gebouwd in de boomgaard en een aantal woningen gebouwd achter de Wiese. 

De gemeenteraad stemde met 18 tegen 9 stemmen voor de wijziging van het bestemmingsplan. Belanghebbenden hebben zes weken de tijd om in beroep te gaan bij de Raad van State. 

advertentie
advertentie