V.l.n.r. Judith, Yamie, Britt en Petra op de plek waar binnenkort een regenboogzebrapad komt.
V.l.n.r. Judith, Yamie, Britt en Petra op de plek waar binnenkort een regenboogzebrapad komt. Irene van Valen

Houten krijgt eind juni een regenboogzebrapad op De Slinger

18 juni 2021 om 07:30 Maatschappelijk

HOUTEN Aan de Slinger, SHINE, vanHouten&co en jongeren van Gender Sexuality Alliance (GSA) van College de Heemlanden werken samen aan het realiseren van een regenboogzebrapad dat eind juni gerealiseerd wordt op De Slinger. Zij laten zien dat Houten een tolerante stad is waar iedereen welkom is ondanks geaardheid of overtuiging.

Irene van Valen

Petra Wolf, initiatiefnemer en werkzaam bij Aan de Slinger: ,,Een regenboogzebrapad is een gedeelte van de openbare weg en is voorzien van de kleuren van de regenboogvlag. De regenboog wordt gebruikt als symbool voor de LHBTQI+ gemeenschap. Deze kleurrijke oversteekplaats is wereldwijd in allerlei steden geplaatst en ook in Nederland op meerdere plaatsen te vinden. Houten kan wat ons betreft niet achterblijven. Naast meer tolerantie, diversiteit, acceptatie en solidariteit draagt het zebrapad bij aan de verkeersveiligheid in Houten.”

IDEE Het idee voor dit zebrapad werd voorgelegd aan burgemeester Gilbert Isabella en wethouders Kees van Dalen en Jan Overweg door middel van een video die GSA leden maakten. De bestuurders reageerden positief en staan achter de symbolische betekenis ervan. Met hulp van de gemeente en goedkeuring op verkeerstechnisch vlak wordt het zebrapad een feit. Petra: ,,Hoogstwaarschijnlijk mogen we meehelpen met schilderen. Wat het bijzonder maakt is dat het plaatsvindt in de Pride-maand juni. Een betere planning kunnen we niet wensen.”

BETROKKENHEID Judith Haring, werkzaam bij SHINE: ,,Bij het opnemen van een promovideo over de komst van deze zebrapad toonde de gemeente grote betrokkenheid. Wethouder Overweg droeg regenboogsokken en -stropdas. Dat dit zebrapad komt is belangrijk. Het werkt mee aan begrip en acceptatie bij inwoners en mensen in de LHBTQI+ gemeenschap. Zij ontdekken dat ze niet alleen staan.”

Ik hoop dat mensen die nog zoeken naar wie zij zijn, in gesprek met elkaar ontdekken dat ze niet alleen zijn en moed vinden om uit de kast te komen.

OPENHEID Voor Britt van Woudenberg, leerling van de Heemlanden en GSA-lid, voelt de komst van dit zebrapad als support. ,,Hiermee wordt aan ons gedacht. Ik weet waar ik sta en wie ik ben. Ik val op vrouwen en non-binaire mensen. Ik hoop dat mensen die nog zoeken naar wie zij zijn, in gesprek met elkaar ontdekken dat ze niet alleen zijn en moed vinden om uit de kast te komen.” Britt hoopt dat het zebrapad leidt tot open gesprekken en normalisering. Ze hoopt dat ‘gay’ niet meer als scheldwoord wordt gebruikt, want het bezeert mensen.

NORMALISEREN Yamie Bos, leerling van de Heemlanden en GSA-lid zegt: ,,Laatst schold iemand met het woord ‘gay’. Daarvoor uitgescholden doet pijn, omdat iemand het niet hoeft te zijn. Ik ben non-binair. (Mensen die non-binair zijn, passen niet in de strikte tweedeling man/vrouw, red.)  Het zebrapad motiveerde mij om daarover te praten. Ik ontdekte dat anderen met dezelfde gevoelens worstelen om niet als vrouw of man te worden onderverdeeld. Wat maakt mijn geslacht uit? Zoals het op een formulier ook niet uit mag maken. Mensen die niet als hij of zij aangesproken willen worden, vragen om aanspreektitels als: die, diens, hen en hun.” Judith benadrukt Yamie’s woorden: ,,Aandacht voor en kennis over deze gemeenschap is belangrijk. Door hierover te praten raakt het uit de taboesfeer. Het is nodig dat mensen de tijd nemen en krijgen om de eigen seksualiteit, geaardheid en expressie te ontdekken. Het gaat om normaliseren van de LHBTQI+ gemeenschap.”

VERBOND GSA is een verbond tussen leerlingen en docenten van allerlei seksuele oriëntaties, genderidentiteiten en genderexpressies. Zij maken zich sterk voor een school waar iedereen mag zijn wie die is in veiligheid en zonder schaamte.

PARNTER Petra Wolf zegt trots te zijn op de samenwerking tussen verschillende organisaties. ,,Samen overtuigden we de gemeente ervan om door dit zebrapad te laten zien dat iedereen welkom is in Houten. Ik ben blij te zien dat de aandacht voor dit thema groeit en symbolisch getoond kan worden. SHINE, vanHouten&co, College de Heemlanden en Aan de Slinger doneren een bedrag van € 100,- en ook Sportpunt Houten en het Houtens Muziek Collectief zijn symbolisch partner geworden. We vinden het belangrijk dat het regenboogzebrapad breed wordt gedragen door de gemeente, inwoners en Houtense organisaties. We hopen dat meer Houtense organisaties zich symbolisch aan het zebrapad verbinden door € 100,- te doneren om een bedrag van € 1000,- op te halen.” Als u donateur wilt worden, mail dan naar petra@aandeslinger.nl

advertentie
advertentie