De winnaars!
De winnaars! Fonds voor Cultuurparticipatie

Houten wint BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs

1 juni 2021 om 09:02 Podiumkunsten

HOUTEN Hedy d’Ancona heeft maandag de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs uitgereikt aan Houten. Deze gemeente heeft zich, samen met partners Aan de Slinger en van Houten&co, het beste als Age Friendly Cultural City ontwikkeld. 

,,Geweldig! Wat een eer deze prijs.” zegt Jessica Dijkman, Beleidsmedewerker Samenwerking Gemeente Houten. En Bea Nederhoff, Projectleider en Cultuurmakelaar Aan de Slinger Houten reageert: ,,De Vlinder heeft echt ook houvast kunnen bieden aan de ouderen in deze coronatijd. We gaan door!”

Zeven steden namen in de vierde en tevens laatste editie deel aan het programma van het Fonds. Een jury, onder leiding van voorzitter Hedy d’Ancona, zag door corona dit jaar niet live maar online hoe ze te werk gingen. Op basis van haar bevindingen, en aangeleverde rapportages van de steden, maakt zij een keuze voor de gemeente die zich het beste heeft ontwikkeld als Age Friendly Cultural City. Houten slaagde hierin het beste met de multidisciplinaire voorstelling de Vlinder. De gemeente ontving een bedrag van 20.000 euro van het BNG Cultuurfonds om te besteden aan de bevordering en verduurzaming van ouderenprojecten. 

Uit het juryrapport: Het aanbod is vernieuwend: er zijn verschillende kunstdisciplines betrokken bij de voorstelling De Vlinder. Er is sprake van een goede balans tussen artistiek niveau en sociale cohesie. Het bestuurlijk draagvlak is aanwezig in de cultuur- en zorg/welzijnsportefeuille. Er ligt een prima ambitie om de ervaringen van dit programma in te vlechten in het Uitvoeringsplan ‘21-‘22.

Hedwig Verhoeven, directeur-bestuurder Fonds voor Cultuurparticipatie: “Alle lof voor de betrokken partners in Houten die samen een ijzersterk cultuuraanbod hebben neergezet en dat voortgaat. Het Age Friendly Cultural Cities programma ronden we nu na vijf jaar af. De afgelopen edities zagen we, in de totaal 23 deelnemende steden en regio’s, dat cultuur, zorg en welzijn elkaar opzochten en verbindingen legden. En de betrokkenen gaan door. Dat is een geweldig resultaat waar alle deelnemers écht trots op mogen zijn! Om deze duurzame verankering is het ons te doen. Ik zie uit naar nog meer gemeenten waarin het cultureel en sociaal domein samenwerken en zo cultuurparticipatie blijvend gestimuleerd wordt.”

Programma Age Friendly Cultural CitiesHet Fonds voor Cultuurparticipatie voerde tussen 2016-2021 het programma ‘Age Friendly Cultural Cities’ uit. Hiermee moedigde het Fonds gemeenten aan om het kunst- en cultuuraanbod van, voor en door ouderen te ontwikkelen en verduurzamen. Aan dit programma zit ook de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs verbonden ter waarde van 20.000 euro. De prijs is vier keer uitgereikt. Winnaars zijn: Amsterdam (2016), Emmen (2018), Haarlem (2019) en Houten (2021).

Met de subsidieregeling Samen Cultuurmaken blijft het Fonds voor Cultuurparticipatie projecten ondersteunen waarin het culturele en sociale domein samenwerken, ook voor ouderen.

advertentie
advertentie