Ginny Mulder, nieuwe voorzitter Wereldwinkel Houten
Ginny Mulder, nieuwe voorzitter Wereldwinkel Houten Annette Stolk-de Vries

Ginny Mulder is de nieuwe voorzitter van Wereldwinkel Houten: ‘’Bij ons gaat de verkoop van eerlijke en duurzame producten hand in hand.”

8 juni 2021 om 16:06 Zakelijk

HOUTEN Ginny Mulder is de nieuwe voorzitter van Wereldwinkel Houten. In april van dit jaar is zij door de leden verkozen. In het dagelijks leven is zij (interim) communicatieadviseur /woordvoerder bij gemeente Nieuwegein. Samen met de overige bestuursleden stuurt ze ongeveer 40 vrijwilligers aan. 

Annette Stolk – de Vries

Haar studie ‘Sociale geografie van ontwikkelingslanden’, gevolgd aan de Universiteit van Utrecht, komt van pas in haar nieuwe functie van voorzitter van de Wereldwinkel. Mulder: ,,Sinds 2017 ben ik al ambassadeur van de Wereldwinkel. Ik promoot de winkel waar ik kan. Niet alleen om de verkoop en omzet te stimuleren, maar vooral om het gedachtegoed ervan breed uit te dragen.”

GEDACHTEGOED Door de verkoop van producten in Wereldwinkels verdienen 3200 boeren en 10.000 producenten een eerlijk loon. Mulder: ,,Wij zijn niet uit op winst. We proberen onze kosten te drukken, zodat producten niet duur hoeven te zijn. We vinden het belangrijk dat de omzet hoog is. Een hoge omzet betekent dat producenten hun producten kwijt kunnen en daarmee een eerlijke boterham verdienen.”

ZORG Door corona heeft ook de Wereldwinkel een lastig jaar achter de rug. ,,Onze zorg zit echter vooral bij de leveranciers en producenten in landen waar ze het allemaal niet zo goed hebben geregeld als hier. Die konden hun producten niet kwijt. Ze hebben hun inkomsten enorm zien kelderen en hebben het nu nog steeds heel zwaar. Gelukkig zijn wij weer open en nog gemotiveerder om veel artikelen te verkopen.” 

DUURZAAMHEID Bij de Wereldwinkels is duurzaamheid van producten steeds belangrijker geworden. Daarbij houden ze echter de boodschap van eerlijke handel goed in de gaten. Mulder refereert hierbij aan een artikel, onlangs in de Volkskrant, over palmolie. Daaruit bleek dat één van de grootste palmolieleveranciers bezig is met een duurzaamheidcertificering. Daarbij wordt het leefgebied van de bevolking in Kameroen ingeperkt met controleposten en slagbomen, waardoor toegang tot het eigen dorp moeizaam wordt. Bovendien wordt steeds meer langbouwgrond ingepikt voor de plantage. Mulder: ,,Dan is het product wel duurzaam, maar niet eerlijk. In onze winkels willen we heel graag de verkoop van eerlijke en duurzame producten hand in hand laten gaan.”

We willen kinderen graag een stukje bewustwording meegeven van wat er elders in de wereld gebeurt.

BEWUSTWORDING Eén van de belangrijke onderdelen van eerlijke handel is het uitsluiten van kinderarbeid. ,,In onze winkels worden geen producten verkocht waarbij kinderarbeid aan de orde is geweest. Op 12 juni is de Dag van de Kinderarbeid, een goede aangelegenheid om hier aandacht aan te besteden. We willen kinderen graag een stukje bewustwording meegeven van wat er elders in de wereld gebeurt. In arme landen gaan kinderen soms niet naar school en moeten ze werken onder oneerlijke, slechte omstandigheden. Juist daarom vinden we het zo belangrijk dat hun ouders een goed loon verdienen, zodat deze kinderen niet meer hoeven te werken. Ze verdienen het een goede prijs te krijgen voor hun product. Dat willen we graag aan onze jonge mensen uitleggen op 12 juni. Alle kinderen die op die dag iets bij ons kopen ontvangen bovendien 10% korting.”

FEEST De Wereldwinkel Houten bestaat volgend jaar 30 jaar en dat zal groots worden gevierd. 

advertentie
advertentie