Afbeelding
TS

Kinderboerderij: Gemeenteraad wil blik op toekomst richten

29 mei 2021 om 14:13 Dieren

HOUTEN Over de kinderboerderij in Houten is de laatste maanden al veel te doen geweest. Op 20 mei jl. verscheen in deze krant een reconstructie van alles wat over dit dossier aan de orde is geweest. Donderdagavond 27 mei stond het onderwerp opnieuw op de agenda van de gemeenteraad. ITH en SGP dienden twee moties in over de kinderboerderij.

door Annette Stolk – de Vries

In de ene motie werd het college van B&W verzocht het proces van de beëindiging van de subsidierelatie te laten toetsen op basis van beginselen van behoorlijkheid. Daarbij zou de vraag aan de orde moeten komen of ontbinding van Stichting Buitenwereld in plaats van een faillissement mogelijk was geweest. In de andere motie werd het college gevraagd spoedig met een toekomstvisie ten aanzien van de kinderboerderij te komen. In deze visie moet een plan worden geschetst waarin de grootte en impact, die passend is in de buurt, duidelijk wordt. Ook werd het college verzocht met de vrijwilligers en de behandeld dierenarts in overleg te treden over de toekomst van de aanwezige dieren.

MOTIES Wat ITH en SGP betreft staat het afschaffen van de Stichting niet ter discussie. Men is van mening dat de gemeente de afgelopen jaren veel voor de kinderboerderij heeft gedaan. Het gaat wat hen over de wijze waarop afscheid is genomen. Willem Zandbergen (ITH): ,,Men had op een ordentelijke wijze uit elkaar moeten gaan. De wijze waarop dit nu is gebeurd is kwetsend geweest voor personeel, bestuur en vrijwilligers. Daarom willen we dat een onafhankelijke deskundige kijkt of een ontbinding in plaats van een faillissement mogelijk was geweest. De toekomstvisie van de kinderboerderij moet passend zijn voor de buurt en daarbij moeten inwoners en vrijwilligers betrokken worden. Bovendien willen we dat er draagvlak wordt gecreëerd over de dieren die weg moeten. Wouter van den Berg (SGP): ,,Met de motie over de toekomstvisie van de kinderboerderij willen we onrust bij vrijwilligers en de omwonenden wegnemen. Door kaders te stellen willen we accenten meegeven.”

RUST Wethouder Jan Overweg gaf in zijn reactie aan dat er al jarenlang gedoe is over de kinderboerderij. ,,Juist aan die onrust willen we nu als college een einde maken.” In de afgelopen week heeft hij samen met burgemeester Isabella de kinderboerderij bezocht. ,,Daarbij hebben we veel kunnen uitleggen aan vrijwilligers en de buurt. Wij hebben als college een beeld voor ogen van een kinderboerdij en speeltuin waarbij kinderen met de dieren kunnen knuffelen en lekker kunnen spelen. En dat georganiseerd door een professioneel management. Samen met diverse stakeholders gaan we een programma van eisen opstellen waar een toekomstige exploitant aan moet voldoen.” De wethouder beloofde de raad hierover op de hoogte te houden. Ook volgt er nog een uitgebreide evaluatie.

TOEKOMST Met deze toezeggingen van de wethouder toonden de overige partijen in de raad zich tevreden. Zij hebben er vertrouwen in dat er een goede samenwerking tot stand kan komen met vrijwilligers en bewoners en willen graag de blik op de toekomst richten. Alleen de motie over een onafhankelijke toetsing van het verloop van de bewaarprocedure kreeg nog de steun van Groep Aanen. Zandbergen gaf aan dat hij betrokkenen alsnog wil inspireren en stimuleren om een klacht over de gang van zaken in te dienen bij de Nationale Ombudsman. De kinderboerderij gaat medio juni weer open.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie