Karin van Dijk
Karin van Dijk Rina Knopper
vrijwilliger in beeld

Karin van Dijk: ,,Elkaar helpen en meedoen in de samenleving”

19 mei 2021 om 11:08 Mensen

Naam: Karin van Dijk

Leeftijd: 45 jaar

Woonplaats: Houten

In het dagelijks leven: Zorg en welzijn coördinator

Wat voor vrijwilligerswerk doe je? Mantelzorger, Club permanent Bèta, Toastmasters, Assistent zwanenbeheer, Coördinator mantelzorg voor een instelling.

Karin is ooit begonnen als vrijwilligster bij Zorgspectrum bij de activiteitenbegeleiding. In eerste instantie als hulp bij het heen en weer brengen van de bewoners van en naar de activiteitenruimte, maar later vooral als communicatie medewerker. Haar taak was het verzorgen van het informatieblad en de flyers en dergelijk.

,,Ik ben eigenlijk opgeleid als medisch analist, maar dat vond ik niks en heb ik mij omgeschoold naar ‘social work’, maar dan moet je wel ervaring op doen. Toen ben ik mij eens gaan oriënteren en ben ik begonnen met mede- organiseren van Fladderen en de vakantieweek in Nieuwegein. Juist het organiseren is zulk dankbaar werk omdat je het enthousiasme gelijk terug ziet. Als coördinator zeg ik ook altijd tegen de mensen: als je geen leuk vrijwilligerswerk hebt, stop er dan mee! Er is áltijd vrijwilligerswerk waar je energie van krijgt. Op het moment dat jij je open stelt voor vrijwilligerswerk breidt je je netwerk uit. Daarom kennen de meeste vrijwilligers uit Houten elkaar en is het netwerk vaak verweven. 

En wat zoek ik? Ik zoek vaak werk waarvan ik iets kan leren, inmiddels is dat dus bij Permanent bèta en Toastmasters. Permanent Bèta is een groep mensen die mensen samen brengt om kennis te delen over technologie, wetenschap en kunst. Geld of macht speelt hierbij geen rol.
En Toastmasters is een non- profit organisatie waarbij de leden elkaar motiveren en steunen. Tijdens een bijeenkomst oefenen leden in het houden van voorbereide toespraken en korte geïmproviseerde presentaties. Geen haast en geen druk. Voor elkaar en door elkaar en de drijvende kracht is de inzet van de leden die allen hun eigen rol pakken binnen de club om deze effectief te laten zijn.

Maar ik vind het bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk als je met een vuilniszak de straat op gaat of aanbiedt om even op je buurjongetje te passen. Ga vrijwilligerswerk doen waar je hart ligt en je krijgt er zoveel voor terug. De voldoening en het zien dat een ander zich ontwikkelt is de drijfveer. Elkaar helpen en meedoen in de samenleving. Wat ik belangrijk vind is dat een ander groeit.”

advertentie
advertentie