Omslag van het boek, met de Vleutensweg in 1915.
Omslag van het boek, met de Vleutensweg in 1915. HUA

Leuke weetjes over de Utrechtse geschiedenis

12 mei 2021 om 11:52 Lokaal Deel je nieuws

Boek met leuke weetjes uit de Utrechtse geschiedenis

In 1915 stroomde er nog water over de Vleutenseweg, in 1983 kon je nog tosti’s krijgen bij IJssalon Venezia aan de Oudegracht en in 1928 stond er nog een politiebureau midden op het terras van café Ledig Erf. Dit en andere leuke geschiedenisverhalen zijn te zien en te lezen in het tweede deel van het boek Toen & Nu Utrecht.

De verhalen zijn geschreven aan de hand van een foto van vroeger en een foto van nu, door Paula Swieringa. Vorig jaar bracht ze het eerste deel van haar boek in eigen beheer uit. Nu is ook deel 2 bij haar te verkrijgen.

De onderwerpen in het boek variëren, zowel in plaats als tijd. Zo schrijft ze over de betonvlechters die in de jaren 60 de monumentale Neudeflat bouwen; het troosteloze eerbetoon van de verzetsheldin Truus van Lier op de parkeerplaats van de Jaarbeurs; en de roltrappen bij Hoog Catharijne die in de jaren 70 niet voor niets overdekt waren.

Het boek is te bestellen via paulaswieringa@gmail.com. Het kost 15 euro en binnen Utrecht (of op fietsbare afstand daarvan) brengt ze de boeken zelf rond. En ja, ook deel 1 is nog verkrijgbaar.

Terras van Venezia in 1983.
Politiebureau midden op het terras van café Ledig Erf.
advertentie
advertentie