Wethouder Jan Overweg staande voor een bord met inwoners initiatieven.
Wethouder Jan Overweg staande voor een bord met inwoners initiatieven. Annette Stolk

Jan Overweg: ‘Stopzetten subsidie was noodzakelijk voor de toekomst van de kinderboerderij en speeltuin’

11 mei 2021 om 22:22 Maatschappelijk

HOUTEN Na een lange discussie met veel vragen van verschillende raadsleden over de kwestie Buitenwereld werd duidelijk dat wethouder Overweg niet twijfelt aan de stappen die door de gemeente gezet zijn in het proces van de afgelopen maanden. Daar zijn niet alle raadsleden het mee eens. ITH gaf aan een motie in te gaan dienen om de discussie voort te kunnen zetten. 

door Agnes Corbeij

De kinderboerderij en speeltuin - de naam Buitenwereld is losgelaten door de gemeente - worden nu tijdelijk beheerd door een coördinator die door de gemeente is ingehuurd, in samenwerking met medewerkers van de Agrarische Bedrijfsverzorging en vrijwilligers. Overweg: ,,Ik steek mijn duim op voor deze club, die de rust terug gebracht heeft op de kinderboerderij.”

Toch waren raadsleden heel kritisch over de gang van zaken van de afgelopen maanden. Het advies van de commissie voor bezwaarschriften kwam meerdere malen naar voren. Dit advies was erop gericht dat de gemeente Buitenwereld meer tijd had moeten geven om zaken af te handelen en niet op een dergelijke korte termijn de subsidie stop had mogen zetten. 

SUBSIDIE Vis (VVD) vroeg aan de wethouder wat er verkeerd was gegaan als de subsidie nog een paar maanden had doorgelopen. Overweg antwoordde dat de gemeente geen geld wilde geven aan een organisatie zonder bestuur. Dat was de situatie waar de gemeente voor stond toen het oude bestuur zei op te stappen. 

Het nieuwe bestuur kondigde zich pas aan toen de beslissing over het stopzetten van subsidie al genomen was. ,,Met het oude bestuur hadden we half december een goed gesprek gevoerd. Daarin gaven zij aan dat ze van plan waren faillissement aan te vragen.” Dat is echter nooit gebeurd. Het oude bestuur vroeg geen faillissement aan, het maakte bezwaar tegen het intrekken van de subsidie. Het faillissement werd pas dit jaar aangevraagd, door het nieuwe bestuur. Het was nodig doordat de gemeente de subsidie introk.

TOEGANG TOT RECHT Het bezwaar bleek gegrond, maar het college nam over dat advies geen besluit, omdat het bezwaar was ingetrokken door de curator. Dat vonden meerdere raadsleden een kwalijke zaak. Zandbergen (ITH): ,,Onze inwoners is de toegang tot het recht ontnomen. De wetten waarin staan dat er voor het afbouwen van subsidie een redelijke termijn in acht genomen moet worden, gelden al dertig jaar in Nederland.”

Dubbink (PvdA) vroeg zich af waarom de gemeente de stichting niet in de gelegenheid heeft gesteld beter werkgeverschap mogelijk te maken. Doordat de subsidie stopgezet werd, kon de stichting de vier trouwe medewerkers niet meer betalen. ,,U had daar iets meer coulance kunnen hanteren om het bestuur de gelegenheid te geven hun werkgeversrol goed te vervullen. Waarom heeft u dat niet meegewogen?”

EIGEN KEUZE Overweg antwoordde dat de stichting zelf koos voor faillissement. ,,Ze hadden ook kunnen kiezen voor afbouw van de stichting. Dat hebben ze niet gedaan. Ik weet niet waarom.” Zandbergen (ITH) haakte daarop in door te benadrukken dat het nieuwe bestuur dat in december aantrad wel koos voor afbouw van de stichting. ,,In februari kwam het advies van de commissie voor de bezwaarschriften waarin stond dat de stichting meer tijd had moeten krijgen. Ook stond er een bestuur dat daartoe bereid was. Waarom heeft u toen niet gekozen voor goed werkgeverschap?”

Overweg hield zich vast aan juridische belemmeringen. ,,We kunnen tijdens het spel de regels niet veranderen. We hebben de afwegingen goed gemaakt en we hebben zorgvuldig gehandeld.”

EVALUATIE Ook na dat statement werd wethouder Overweg vanuit verschillende hoeken gevraagd hoe hij terugkijkt op de besluiten die hij de afgelopen tijd genomen heeft en of hij met de kennis van nu anders gehandeld zou hebben. Ook werd gevraagd om een evaluatie van het proces. Overweg vindt het hiervoor te vroeg. 

Wouter van den Berg (SGP) was het daar niet mee eens. ,,Je moet altijd bereid zijn te evalueren over eigen handelen. Ik vind dat de wethouder daar prioriteit aan moet geven. Het liefst in de komende raadsvergadering.” Ook Zandbergen (ITH) wilde de discussie over het stopzetten van de subsidie, waardoor de stichting failliet ging, meer in detail bespreken. Hij gaf aan daarvoor een motie te zullen indienen.

advertentie
advertentie