Gabriëlle Beens, Meesters in Mondzorg.
Gabriëlle Beens, Meesters in Mondzorg. Collectie G. Beens

Pijnloze methode tandplak bij Meesters in Mondzorg

13 mei 2021 om 15:00 Zakelijk

HOUTEN GBT (Guided Biofilm Therapy) is een nieuwe behandelmethode bij Meesters in Mondzorg om biofilm (tandplak) te verwijderen. Deze behandeling is vrijwel pijnloos. ,,Tandplak is de boosdoener van de meeste klachten in de mond, zoals tandvleesontsteking en slechte adem,” zegt mondhygiënist Gabriëlle Beens.

door Karin Tim-Mijland

,,Overal in de mond zit tandplak, dat zijn afvalstoffen van bacteriën en voedingsresten. Bij de overgang van de tand naar tandvlees hecht het zich graag. Haal je dit niet goed weg dan gaat tandvlees ontsteken.” Plak is lastig te zien, want het heeft dezelfde kleur als de tand. De hoeveelheid plak en tandsteen verschilt per persoon. ,,Poets je met de hand dan blijft er meer plak zitten dan met een elektrische ronde borstel.”

Als eerste maakt Gabrielle daarom de tandplak zichtbaar voor de cliënt. De tandplak kleurt dan rood of paars. Met GBT is alle tandplak en tandsteen (harde tandplak) te verwijderen. ,,Ik maak de gehele mond plakvrij, ook de tong en het gehemelte. Alles waar plak zich aan kan hechten, neem ik mee.”

GBT GBT is een apparaat waarmee je alle plak en tandsteen verwijdert. ,,Je kunt het vergelijken met een soort hogedrukspuit, maar dan vriendelijker.” Het heeft verschillende opzetstukken waarmee je boven en onder het tandvlees schoon kunt maken. Hiermee kun je ook schoonmaken bij beugels, kronen en implantaten.” Een behandeling met GBT is meestal niet pijnlijk. ,,GBT is vrijwel pijnloos. Dit verschilt wel per behandelaar, van mijn cliënten krijg ik de feedback dat het nagenoeg pijnloos is. Hoewel ik pijnloosheid niet helemaal kan garanderen.”

MONDGEZONDHEID ONDERSCHAT Een gezonde mond is belangrijk voor het gehele lichaam. ,,Mondgezondheid is het meest onderschatte iets.” Ze vervolgt: ,,Mondgezondheid staat in relatie tot algehele gezondheid.” Als voorbeeld geeft Gabriëlle: ,,Hoe schoner de mond, hoe stabieler de bloedsuikerwaarden bij diabetici.”

Na een behandeling geeft Gabrielle ook tips voor mondhygiëne. Zij adviseert gemakkelijk uit te voeren handelingen met materiaal dat goed verkrijgbaar is voor het schoonhouden van de mond. ,,Want als iets te moeilijk is en dagelijks gedaan moet worden, dan gaan mensen dat niet doen.”

Gabrielle adviseert iedereen om naar een mondhygiënist te gaan. ,,Naast een tandarts heeft iedereen een mondhygiënist nodig. Want wij kijken met eigen expertise naar de mond. Mondhygiënisten weten alles van tandvlees.”

Een afspraak maken voor een behandeling? Dit kan via de site of telefonisch.

Meesters in Mondzorg,
Medisch Centrum Leebrug,
Sandelhout 1 in Houten
www.frissegezondemond.nl
T: 06-25102563

advertentie
advertentie