Caecilia op Koningsdag, apart en toch samen
Caecilia op Koningsdag, apart en toch samen Eigen foto

Muziekvereniging Caecilia Schalkwijk 115 jaar jong

8 mei 2021 om 15:07 Lokaal Deel je nieuws

Muziekvereniging Caecilia uit Schalkwijk werd opgericht op 19 mei 1906 en bestaat deze maand dus 115 jaar. Muzikanten van het eerste uur zijn er niet meer, maar leden van Caecilia zijn wel trouw. Verschillende muzikanten zijn al 40 jaar of langer lid.  Zij hebben al heel wat concerten en optredens meegemaakt in schuren, tenten, kerken, concertzalen en de openlucht. Caecilia deed mee aan concoursen, een nationale IQ-test op de televisie, trad op bij de plaatselijke forten, op de Brink, bij Pand Pannenkoek, het monument, tijdens de Utrechtse Kermismis en vele malen in Het Gebouw en De Wiese. Er zijn films, CD’s en boeken gemaakt en heel wat huwelijksjubilea voorzien van een serenade. De geschiedenis van de vereniging is lang en rijk.

Er waren mooie plannen om in het jubileumjaar een feestelijk concert te geven met als hoogtepunt de première van de compositie die dirigent en componist Leon Vliex speciaal voor Caecilia gecomponeerd heeft. Het stuk ligt nog op de plank, want sinds 15 oktober 2020 zijn er geen gezamenlijke repetities meer. Op die beruchte donderdagavond werden zeven muzikanten ondanks alle voorzorgsmaatregelen besmet met het coronavirus. Gelukkig bleef het voor de pechvogels beperkt tot milde klachten, maar de schrik zat erin en sinds die dag repeteren de muzikanten op donderdagavond thuis. Maar ook in coronatijd zit de vereniging niet stil. Er was een online Caecilia-borrel, een online solistenconcours, de ledenvergadering was online, Caecilia maakte een online Carnavalsfilmpje en als kerstcadeautje kreeg ieder lid een muzikaal mondkapje in de brievenbus. De slagwerkgroep heeft de bewoners van de Kloostergaarde getrakteerd op een anderhalve-meter-afstand-concert. En ook het jubileum wordt gevierd. Ieder lid heeft inmiddels een speciale Caecilia-jubileumtraktatie ontvangen en de evenementencommissie verzorgde een originele online jubileum-pubquiz voor de leden. Ook de overige inwoners van Schalkwijk en Tull en ’t Waal delen in de feestvreugde, want binnenkort vindt iedereen een Caecilia-jubileum-verrassing in de brievenbus. Samen een concert bezoeken kan nog niet, maar Caecilia gaat toch de bloemetjes buiten zetten. Zo wil ze haar vele fans bedanken die de vereniging moreel en financieel hebben gesteund, ook in coronatijd.

Op een mooie dag zal er weer muziek in Schalkwijk zijn. Dat zal na zo lange tijd ongetwijfeld extra feestelijk klinken. De inwoners en de leden van Caecilia kijken er reikhalzend naar uit.

advertentie
advertentie