Afbeelding
Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid in Utrecht

3 mei 2021 om 10:36 Partnercontent

In ons land hebben meer dan 6 miljoen mensen behoefte aan websites die digitaal toegankelijk zijn. Denk aan mensen met een visuele beperking of die laaggeletterd zijn. Maar bijvoorbeeld ook iemand met een lichamelijke handicap. Maar liefst, een derde van de bevolking kan niet alle websites begrijpen, of daarop goed navigeren, als deze niet digitaal toegankelijk zijn.

Veel overheidswebsites zijn nog niet toegankelijk. Uit onderzoek bleek dat in de provincie Utrecht slechts 46% van de gemeentesites in 2020 digitaal toegankelijk was. Daarom geven we met de Wordpress specialisten van Stuurlui in dit artikel handige tips voor het verbeteren van digitale toegankelijkheid.

Hoe kan ik afbeeldingen toegankelijk maken voor iedereen?

Online beeldmateriaal wordt steeds belangrijker. Afbeeldingen en foto’s geven duiding aan hetgeen wat je tekstueel wilt uitleggen. Wij hebben vier tips voor je om afbeeldingen toegankelijk te maken voor iedereen.

Tip 1: Voeg een tekstuele beschrijving toe aan informatieve afbeeldingen 

Afbeeldingen kun je toegankelijk maken door ze te voorzien van een tekst alternatief, ook wel ALT-tekst genoemd. Het toevoegen van een ALT-tekst is niets anders dan tekstueel beschrijven wat je ziet op de afbeelding. Dankzij hulptechnologie kan deze beschrijvende tekst worden omgezet worden in grote letters, braille, spraak, symbolen of eenvoudigere taal. Het is wel belangrijk dat de beschrijving exact dezelfde informatie overdraagt als de afbeelding.

Tip 2: Gebruik voldoende kleurcontrast

Maak het voor gebruikers gemakkelijker om content te zien door een duidelijke scheiding te maken in voorgrond en achtergrond. Het contrast tussen voor- en achtergrondkleuren moet ten minste 4,5:1 zijn. Zo zijn tekst en afbeeldingen beter zichtbaar en kun je de boodschap op jouw pagina nog beter overdragen. Om het contrast tussen twee kleuren te meten, kun je gebruik maken van een gratis tool.

Tip 3: Gebruik geen afbeeldingen van tekst

Afbeeldingen werken in sommige specifieke gevallen minder goed. Zo geven wij de voorkeur aan tekst in plaats van afbeeldingen van of met tekst, zodat bezoekers gebruik kunnen maken van voorleessoftware. Zo zou bij een afbeelding waar een titel boven staat wel de titel voorgelezen kunnen worden, terwijl dit niet mogelijk is als de tekst in de afbeelding verwerkt staat.   Natuurlijk zijn er ook een aantal uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan teksten die onderdeel zijn van een logo of merknaam.

Wordpress development

Bij Stuurlui zijn we gespecialiseerd in WordPress development en digitale toegankelijkheid. We delen graag onze kennis over digitale toegankelijkheid zodat iedereen op een gemakkelijke manier gebruik kan maken van websites. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen eenvoudig en snel toegang heeft tot jouw digitale informatie? We helpen je graag op weg met het maken van een WordPress website.

advertentie
advertentie