Theo en Johanna Castrop met op de achtergrond het terrein van Het Vertrouwde Dorp
Theo en Johanna Castrop met op de achtergrond het terrein van Het Vertrouwde Dorp Irene van Valen

Bouw van Het Vertrouwde Dorp gestart

30 april 2021 om 16:30 Wonen

HOUTEN Na zes jaar voorbereidingen en de afronding van afspraken met de belegger en het bouwbedrijf werd 29 april gevierd dat de bouw van Het Vertrouwde Dorp aan de Tuibrug gestart is. Wethouder Jan Overweg onthulde feestelijk het bouwbord dat aan de Rondweg staat. ,,Al die jaren zagen we een stuk grasveld dat, nu de bouw gestart is, nooit meer hetzelfde zal zijn”, zegt Johanna Castrop. Zij is samen met haar man Theo initiatiefnemer van dit dorp.

Irene van Valen

Na het ontvangst van de gasten heette Theo alle aanwezigen en in het bijzonder wethouder Jan Overweg welkom. Theo zei trots te zijn dat door hen de zorg voor ouderen met dementie anders wordt. ,,Ons vertrekpunt is zo gewoon mogelijk te wonen en leven met dementie.” Hij bedankte zijn zoons voor hun inzet bij de uitvoering van zijn droom en bedankte vervolgens verschillende aanwezigen, zoals de belegger, het bouwbedrijf, de architect, een oud collega, de projectbegeleider en anderen die vanaf het eerste uur betrokken waren bij het opzetten van deze droom. ,,Dit alles zeg ik in het besef dat we door corona onze familieleden, buren, vrienden en andere organisaties nu missen. Door zoveel mensen werden stappen vooruit gezet en soms stappen terug, maar de bal bleef rollen. Dankzij jullie is dit gelukt.”

Woonplekken als deze zijn nodig, omdat de begeleiding en zorg intensief zijn en mensen zich vertrouwd voelen

VERBINDINGEN Wethouder Jan Overweg benoemde dit zorginitiatief als bewonderenswaardig. ,,Woonplekken als deze zijn nodig, omdat de begeleiding en zorg intensief zijn en mensen zich vertrouwd voelen. Het Vertrouwde Dorp wordt zo’n plek. Om als gemeente hiervoor dit mooie stuk grond beschikbaar te stellen is fijn.” Overweg benadrukte de betrokkenheid van echtpaar Castrop en de vele mensen die om hen heen staan om dit dorp te bouwen. ,,Het ligt naast de Johannes Bogermanschool waarmee samenwerking aangemoedigd wordt. Hier kunnen verbindingen worden gemaakt. Ik kom graag volgend jaar terug bij de opening”, besloot Overweg.

(tekst loopt door onder de foto)


Theo en Johanna Castrop met op de achtergrond het terrein van Het Vertrouwde Dorp  - Irene van Valen

TOESPRAKEN Na Overweg nam Teus Oskam van Estea het woord. ,,Wij waren direct onder de indruk van het goed uitgewerkte plan dat Theo en Johanna toonden. Het past bij onze kijk op zorg. Daarom werken wij graag mee aan dit initiatief en bedanken de gemeente en bouwbedrijf Groothuis voor de goede samenwerking.” Na hem sprak Willem-Jan van de Worp van Groothuis bouwbedrijf zijn waardering uit voor het project. ,,Wij zijn blij dat de bouw gestart is en dat wij mee mogen werken aan het vervullen van deze droom. Dank voor het vertrouwen in ons. Wij wensen jullie mooie feestmomenten toe, zoals het bereiken van het hoogste punt en de uiteindelijke oplevering.” Tenslotte zei Jan Mol namens de raad van commissarissen: ,,Ik kijk uit naar de opening op 1 april 2022, maar ook terug op het verloop van jullie proces.” Waarna hij belangrijke momenten uitlichtte, zoals de goedkeuring van de plannen, het tekenen van de samenwerkings- en huuroverkomst en de grondoverdracht. Hij legde vooral ook de nadruk op het groot aantal overleggen die leidden tot dit moment en uitte zijn respect voor het geduld en de doorzettingsvermogen van echtpaar Castrop. Afsluitend bedankte Johanna alle aanwezigen voor hun woorden van betrokkenheid en vertrouwen: ,,Ik voelde altijd al jullie respect en waardering en geloof in het doel waar het om gaat. Jullie inzet vult mij met dankbaarheid.”

(tekst loopt door onder de foto)


Wethouder Jan Overweg sprak de aanwezigen toe - Irene van Valen

WOONINITIATIEF Het Vertrouwde Dorp is een woonzorginitiatief voor mensen met een vorm van dementie waar zij, samen en toch individueel, zo gewoon mogelijk kunnen wonen en leven. Hier wordt rekening gehouden met ieders unieke wensen en behoeften. Samen met andere ouderen, medewerkers, het echtpaar Castrop en hun jongste zoon van 22 vormen zij een gemeenschap met ieder een eigen woning. Daarbij is participatie van familie leden belangrijk, omdat zij de bewoners kennen. Op het terrein komen 30 ruime appartementen, een dorpsplein, een dorpshuis, een belevingstuin en de woning van familie Castrop. ,,We praten hier niet over een opname, maar over een verhuizing van ouderen naar een eigen 2-kamerappartement. Deze huren zij en richten ze naar eigen smaak in. Alle appartementen komen uit op het atrium, het overdekte dorpsplein, waar de bewoners zelf op pad mogen en elkaar kunnen ontmoeten. We denken na over de inrichting, waarbij gedacht wordt aan een waterpartij, volière en lantaarnpalen als op een echt plein. We hopen dat het ook voor familie een fijne plek wordt”, zegt Johanna. Ook wordt hier een dorpshuis gebouwd met verschillende ruimten voor activiteiten die gericht zijn op de verschillende fases van dementie en mogelijkheden van bewoners.

PARTICULIER Het Vertrouwde Dorp is een particulier initiatief. ,,We investeren privé geld in dit project en vonden in Estea een belegger die durft investeren in dit project vanuit vertrouwen in ons doel. Na oplevering betalen wij hen huur en houden de exploitatie in eigen handen. De bewoners betalen huur en service kosten”, legt Johanna uit. De woonvisie heeft tot hogere bouwkosten geleid, waardoor bewoners naast een AOW ook extra aanvullend pensioen of vermogen nodig hebben om in Het Vertrouwde Dorp te wonen. ,,We doen dit vanuit het gevoel dat er al veel mogelijk is voor ouderen, maar wij willen het anders doen en samen met vrijwilligers en medewerkers. Wie samen met ons warme en liefdevolle zorg en begeleiding wil bieden aan de bewoners van Het Vertrouwde Dorp kunnen het belangstellenden formulier invullen op www.hetvertrouwdedorp.nl.

ONTSTAAN De wens om Het Vertrouwde Dorp te bouwen is van oorsprong Theo’s idee en werd gedeeld met Johanna toen zij samen aan de HBO V studeerden. Door een stage in een verpleeghuis waar Theo mensonterende situaties zag, wist hij dat hij andere zorg wilde aanbieden waarbij kwaliteit van wonen en leven voor kwetsbare ouderen voorop staat. Hij studeerde vervolgens beleid en management om vandaaruit werkelijk bij te dragen aan verandering. Nu wordt dat werkelijkheid.

Theo en Johanna Castrop met op de achtergrond het terrein van Het Vertrouwde Dorp
Wethouder Jan Overweg sprak de aanwezigen toe
advertentie
advertentie