Afbeelding
Coöperatie Duurzaam Eiland

Coöperatie Duurzaam Eiland wil een asbestvrij platteland

29 april 2021 om 09:31 Overig

SCHALKWIJK Coöperatie Duurzaam Eiland streeft naar een asbestvrij platteland. Sinds de Eerste Kamer het verbod op Asbestdaken per 1 januari 2024 heeft weggestemd loopt de sanering van asbestdaken aanzienlijke vertraging op. Het combineren van de sanering met het aanbrengen van zonnepanelen maakt de problematiek financieel dragelijker.

De Coöperatie is de dak-eigenaar daarbij graag behulpzaam. De sanering wordt extra aantrekkelijk gemaakt nu de provincie Utrecht speciaal voor dat doel een activiteitenprogramma heeft opgezet genaamd: ASBESTDAKEN op NUL in 2030. Hierin staat dat provincies en gemeenten eigenaren van asbestdaken gaan ondersteunen en stimuleren om het asbest sneller te vervangen.

Duurzaam Eiland voelt zich gesteund door deze ontwikkeling want zij was vorig jaar zelf een initiatief gestart onder de naam ‘Asbest eraf en Zon erop’. Op vier januari 2021 vroeg Duurzaam Eiland de overheid per brief of zij de eigenaren van asbestdaken op het platteland tegemoet kon komen. Asbest verwijderen en vervolgens het dak inzetten voor groene energie betekent een dubbele duurzaamheidsslag. Naast financieel profijt voor de eigenaar leidt dat ook tot maatschappelijke winst.

Duurzaam Eiland heeft een informatiebrief over de belemmeringen waar eigenaren van asbestdaken tegenaan lopen en informatie over inzet plattelandscoach of aanmelden voor een gratis lidmaatschap. Informatie: cooperatie.duurzaam.eiland@gmail.com

advertentie
advertentie