Mevrouw Van den Berg en José Kloosterman kennen elkaar via MOTTO
Mevrouw Van den Berg en José Kloosterman kennen elkaar via MOTTO Claudia Verbree

Mooie ontmoetingen voor thuiswonende ouderen

3 mei 2021 om 11:51 Maatschappelijk

HOUTEN In de gemeente Houten is MOTTO één van de lokale initiatieven die hierin graag iets betekent. MOTTO werkt vanuit zingevingsperspectief en is gericht op thuiswonende ouderen.

Mensen kunnen zich om allerlei redenen eenzaam voelen. Dat geldt voor jong en oud. Het afgelopen jaar kampten veel mensen met gevoelens van eenzaamheid door de lockdowns en het stilvallen van allerlei activiteiten. De wekelijkse koffie ochtend, kaartavond of een bezoek aan opa of oma: het was allemaal niet meer vanzelfsprekend. Maar corona is niet de enige reden. Bij ouderen speelt dat ze met het klimmen der jaren vaak meer ervaringen van verlies hebben, van dierbaren maar ook van gezondheid en mobiliteit. En door een opeenstapeling van gebeurtenissen kan het leven er dan anders uit komen te zien en kan een gevoel van vereenzaming optreden.

Bij ‘vanHouten&co’ bestond al langere tijd een bezoekdienst van vrijwilligers die mensen thuis bezoeken. Vorig jaar is dat initiatief door een samenwerking met het Centrum voor Levensvragen Lekstroom uitgebreid onder de naam MOTTO. Dat staat voor Mooie Ontmoetingen Thuisbezoek Ouderen. En dat geeft precies aan wat er beoogd wordt: mooie ontmoetingen.

In MOTTO werken betrokken vrijwilligers en geestelijk verzorgers samen om ouderen thuis te bezoeken. Voor een praatje, een goed gesprek, of om samen een wandeling te maken. De opzet is dat mensen regelmatig bezoek krijgen van een vaste vrijwilliger. En als het nodig is dan is er professionele ondersteuning beschikbaar. Voor de vrijwilligers is er scholing over hoe je een goede gesprekspartner bent en over zingeving- en levensvragen. Ook zijn er themabijeenkomsten over levensverhalen en thema’s als rouw en verlies.

BETEKENISVOLLE GESPREKKEN Inmiddels weten steeds meer ouderen én vrijwilligers hun weg naar MOTTO te vinden, en met succes. De persoonlijke aandacht van MOTTO werkt. Uit gesprekken blijkt hoe de ontmoetingen een verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld voor de 81-jarige meneer De Jong. Hij voelt zich eenzaam sinds zijn beste vriend is overleden. Daar deelde hij veel mee. Het was zijn maatje en tegelijkertijd vertrouwenspersoon. Het is en blijft een groot gemis en sinds het overlijden heeft meneer De Jong een gevoel van leegte en verlatenheid. Hij is in een gat gevallen en mist het contact met iemand van gelijk niveau waar hij mee kan praten.

Meneer De Jong is geen ‘clubjesmens’. Na zijn verhuizing had hij gehoopt wat saamhorigheid te vinden met de buren, maar dit blijft lastig en oppervlakkig. Begin vorig jaar leest hij een artikel in de krant over MOTTO. Hij neemt telefonisch contact op met Margot Mulders, geestelijk verzorger en coördinator van MOTTO. Een kennismakingsgesprek volgt en een vrijwilliger staat klaar om het contact met meneer De Jong op te pakken. De klik is er vanaf het eerste moment. Op dit moment verloopt het contact enkel telefonisch. Dat ervaart hij als heel prettig.

De situatie rondom corona vind meneer De Jong zorgelijk. Bellen is een veilige oplossing. Hij kijkt uit naar het wekelijkse belmoment dat meestal langer dan een uur duurt. Er is dan ook veel te bespreken met elkaar: van de dagelijkse bezigheden tot bijvoorbeeld de ‘Tour de France’ en alles wat er in de wereld gebeurt. Ook de diepgaandere gesprekken over zingeving gaan ze niet uit de weg.

Eén van de redenen waarom meneer De Jong zich heeft aangemeld bij MOTTO is het feit dat er aandacht is voor scholing van vrijwilligers. “Dat gaf me vertrouwen om te bellen. Ik vind het fijn om met iemand te praten die goed kan luisteren, en niet meteen met een oplossing komt”.

GESCHOOLDE VRIJWILLIGERS José Kloosterman is zo’n vrijwilliger. Na haar pensioneren als docent op een middelbare school zet ze zich onder andere in voor MOTTO. Ze bezoekt wekelijks de 84-jarige mevrouw Van den Berg. ,,Het contact met mevrouw Van den Berg is belangrijk voor me. Het is een verrijking van mijn leven. We hebben een band opgebouwd en iedere week kijk ik uit naar onze gesprekken. Ze zit vol prachtige verhalen over haar leven en werk. We zijn beiden reislustig en houden van wandelen. Het is een inspiratie voor me. Er is zoveel te bespreken iedere week.”

Mevrouw van de Berg heeft lange tijd in India gewoond waar ze omringd was door veel mensen. Ze mist dat gevoel van samenzijn sinds ze door de coronapandemie niet meer naar India kan. Via woningbouwvereniging Viveste hoort ze over het bestaan van MOTTO. Ze neemt telefonisch contact op. Er is een uitgebreide kennismaking en er volgen meerdere fijne gesprekken met Margot die vanuit haar rol als coördinator op zoek gaat naar een geschikte vrijwilliger.

Mevrouw van de Berg is blij met het contact met José. ,,Het geeft me zelfvertrouwen. We hebben altijd volop te praten samen. De gesprekken betekenen veel voor me. Ik voel me altijd weer opgeladen, met nieuwe energie.”

MEER INFORMATIE? Benieuwd of MOTTO iets kan betekenen voor uzelf, een naaste of een patiënt/cliënt Neem dan contact op met Margot Mulders voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking: m.mulders@vanhoutenenco.nl | 06 – 86 80 84 41. Volg de Facebookpagina van Healthy Houten voor het laatste nieuws.

 door Claudia Verbree

In februari is Healthy Houten van start gegaan. Eén van de drie thema’s in dit leefstijlakkoord is het werken aan welbevinden en het tegengaan van eenzaamheid. Met Healthy Houten heeft de gemeente zich aangesloten bij de Nationale Coalitie Eén Tegen Eenzaamheid.

Margot Mulders is geestelijk verzorger en coördinator van MOTTO
advertentie
advertentie