Bettine Vriesekoop geeft op 22 april een lezing over China.
Bettine Vriesekoop geeft op 22 april een lezing over China. nvt

Lezing Bettine Vriesekoop bij Lek en Linge voor iedereen te zien

16 april 2021 om 09:29 Lokaal Deel je nieuws

‘China: op weg naar een nieuwe wereldorde?!’ is het thema van de lezing die Bettine Vriesekoop 22 april houdt voor vwo-leerlingen geschiedenis van Lek en Linge in Culemborg. Ook geïnteresseerd in dit onderwerp? Kijk dan gratis mee via de livestream.

Voormalig toptafeltennisser met onder meer twee Europese titels, auteur én China-kenner, Bettine Vriesekoop (1961) is het allemaal. Onlangs verscheen haar nieuwe boek, Het China-gevoel van Pearl S. Buck. Vriesekoop was voor de sectie geschiedenis van het vwo van Lek en Linge de aangewezen persoon om een presentatie te houden voor leerlingen. ,,Wie heeft verstand van China en wie is toegankelijk, vroegen we ons af,’’ zegt geschiedenisdocent Marco Baars. ,,Dan kom je snel bij Bettine uit. Ze was overigens al eens eerder op onze school te gast.’’

Getriggerd

De lezing is de afsluiting van ‘Tijdvak ELF’, een serie hoorcolleges die door Baars is ontwikkeld en waarmee dit schooljaar is begonnen. Hij legt uit: ,,Het vak geschiedenis is sinds 2013 voor zowel havo als vwo opgedeeld in tien tijdvakken en houdt eigenlijk op in 1990-1991, bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Zo lijkt het of er de afgelopen dertig jaar niets bijzonders is gebeurd. Maar leerlingen van nu zijn juist getriggerd door personen en thema’s die ze zélf meemaken en waarover ze dagelijks lezen. De opmars van China hoort daar zeker bij. Daarom heet dit ook Tijdvak ELF.”

Gedreven leerlingen

Tijdvak ELF staat geprogrammeerd op een vast tijdstip binnen het reguliere lesrooster. Leerlingen mogen zelf kiezen of ze de colleges volgen. Animo is er altijd, is de ervaring van Baars. ,,Ik heb vaak genoeg met gedreven leerlingen projecten gedaan, aan het einde van de middag, wanneer er alleen nog schoonmakers in het gebouw waren. Deze hoorcolleges vallen samen met andere lessen. Leerlingen moeten zelf de afweging maken of ze Nederlands, Frans, wiskunde of een ander vak kunnen missen. Natuurlijk houden we het in de gaten en als iemand zwak staat voor een vak, zullen we zeker aanraden om vooral dáár aandacht aan te besteden.”

Door de coronaperikelen viel de eerste serie hoorcolleges deels in het water. Baars: ,,Voor examenleerlingen is 23 april de laatste officiële schooldag. Om de deelnemers aan Tijdvak ELF toch iets aardigs mee te geven, houden we deze lezing. Dat gebeurt in de Gelderlandfabriek, volgens de coronaregels. We hebben naast zesdejaars ook leerlingen van 5 vwo uitgenodigd, want China is volgend schooljaar een van de examenonderwerpen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

De lezing van Bettine Vriesekoop op 22 april duurt van 12.00-13.30 uur en is te volgen via https://orsl.nl/tijdvakelf

advertentie
advertentie