Imke van Atten, Ineke Kosterman, Wilma Bongers en Erik Groenland staan trots voor het ontsteende terrein.
Imke van Atten, Ineke Kosterman, Wilma Bongers en Erik Groenland staan trots voor het ontsteende terrein. Richard Thoolen

Ontstenen en vergroenen, bewoners maken omgeving natuurvriendelijk

21 april 2021 om 11:30 Natuur en milieu

HOUTEN Bewoners van gemengde woonvorm ‘De Molen’ hebben plannen gemaakt om hun omgeving natuurvriendelijk te veranderen. Dit initiatief wordt door de gemeente gewaardeerd en ondersteund. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet waardoor bewoners binnenkort kunnen genieten van hun recreatieve grasveld.

door Richard Thoolen

De Molen wordt bewoond door een mix van bewoners. In de 73 appartementen wonen 14 mensen die in eerste instantie een steuntje in de rug nodig hebben bij het zelfstandig kunnen wonen. Zij hebben buren die het leuk vinden om ze in het dagelijks leven een handje te helpen. Om de bewoners met elkaar in contact te brengen is actief ingezet op het bouwen aan een gemeenschap. Het gezamenlijk vormgegeven van de tuin is één van de activiteiten die pas is opgepakt door de bewoners.

INZETTEN VOOR ELKAAR Namens de bewoners geeft Imke van Atten toelichting. Imke: ,,Sinds november ben ik een trotse bewoner van dit wooncomplex. Uitgangspunt hier is dat bewoners zich inzetten voor elkaar en het algemeen nut en ik vond het leuk om lid te worden van de tuincommissie. We beheren onder andere een moestuin, maar ik wilde meer doen. Onze appartementen hebben weliswaar een balkon waar je kunt gaan zitten, maar niet een plek buiten waar je gezellig met andere bewoners kunt samenkomen. Ons wooncomplex is ontstaan door het transformeren van kantoorpanden en biedt daardoor overvloedig parkeerruimte. Wanneer ik uit mijn raam keek zag ik al die parkeerplaatsen en een beperkt aantal auto’s dat daar geparkeerd stond. Het idee ontstond om een deel van die parkeerplaatsen om te vormen tot recreatiegebied.”

GEZAMENLIJKE INSPANNING Imke zocht contact met Wilma Bongers, woonconsulent bij woningcorporatie Viveste. Viveste is, in samenwerking met gemeente en een aantal zorgaanbieders, initiatiefnemer van deze woonvorm. Wilma: ,,Het enthousiasme van Imke was groot, evenals haar ambities. Wij zijn een voorstander van vergroening en wilden haar helpen met het in uitvoering nemen van de plannen. De plannen waren niet geheel nieuw, want reeds in 2018 had de toenmalige tuincommissie ook plannen opgesteld en verkennende stappen gezet. Tot een concreet resultaat was het toen nog niet gekomen.”

Imke: ,,Wij noemen onszelf tuincommissie 2.0 en zijn blij met al het werk dat tuincommissie 1.0 verricht heeft. Ze hebben nuttige contacten binnen de gemeente gelegd en offertes aangevraagd voor benodigde producten en werkzaamheden. Jammer genoeg hadden hun plannen nog geen concreet resultaat opgeleverd. De tuincommissie 2.0 bedacht dat dat wel eens zou kunnen komen door de grootse opzet. De plannen gingen onder andere uit van het ontstenen van een groot deel van de centrale parkeerplaats, het aanleggen van weides, een vijver en een geitenboerderij. De omvang en complexiteit maakten naar onze mening dat de realisatie moeizaam op gang kwam. Als we snel iets wilde bereiken was er een plan nodig dat duidelijk was en gemakkelijk in uitvoering genomen kon worden. We zagen een aantal parkeerplaatsen aan de rand van het terrein die weinig gebruikt werden en omzoomd lagen met struiken. Daar visualiseerden we onze recreatieruimte die met een minimale inspanning tot stand kon worden gebracht: stenen er uit, gras erin. Na overleg met de andere bewoners besloten we om daar voor te gaan.”

GOEDE PLANNEN Ineke Kosterman is senior Adviseur Sociaal Domein van de gemeente Houten. Ineke: ,,Wij zijn blij met deze gemengde woonvorm en goede initiatieven van bewoners en willen deze binnen onze mogelijkheden ondersteunen. Toen Viveste en Imke met de nieuwe plannen kwamen zagen we direct dat deze goed uitvoerbaar waren en snel in uitvoering genomen konden worden. In 2019 had de toenmalige wethouder Jana Smit al een vrachtwagen met tuinaarde toegezegd bij de feestelijke viering van het 1-jarig bestaan van De Molen. We hadden daarom al snel overeenstemming over wat de bewoners zouden doen en hoe de gemeente kon bijdragen.”

OVERAL BELANGRIJK Binnen de gemeente werd het transport van stenen en grond ondergebracht bij Erik Groenland, projectleider openbare ruimte. Erik: ,,Ontstenen en vergroenen vinden wij niet alleen hier belangrijk, maar binnen heel Houten zowel op gemeentelijk als particulier terrein. Door klimaatverandering zijn de eisen die gesteld worden aan de waterhuishouding veranderd. We streven naar minder steen/beton en meer groen. Zo verbeteren wij de waterhuishouding, beperken wateroverlast bij extreme neerslag, gaan verdroging tegen, verkleinen we hittestress en versterken biodiversiteit. Daarnaast is een groene stad veel mooier en gezonder voor bewoners. Wij zijn blij met ieder initiatief van bewoners om te ontstenen en te vergroenen. Aan dit project heeft de gemeente bijgedragen door grond te storten en overtollige stenen af te voeren. Deze gratis service geven wij aan alle bewoners in Houten die hun tuin ontstenen tot minimaal 50% van het oppervlak.

AAN DE SLAG Imke: ,,We zijn zaterdagmorgen met een aantal bewoners begonnen met het verwijderen van duizenden stenen die met een vrachtwagen werden afgevoerd. Dat was best wel zwaar werk wat menigeen wat spierpijn heeft opgeleverd. Maar dat hadden we er graag voor over. Zaterdagmiddag werd tuingrond geleverd die we zondag over het terrein hebben verspreid. We hebben verder gezorgd voor een buitenkraan en een hele lange slang voor de besproeiing. We hebben pallets gekregen waarmee we zitgelegenheden hebben kunnen creëren. De kussens hiervoor hebben we ook al gemaakt. Het enige dat nog staat te gebeuren is het inzaaien van het terrein met graszaad. Na het inzaaien duurt het nog 6 tot 8 weken voor het gras voldoende gegroeid is. Ik kan bijna niet wachten tot het zover is. Laat het mooie weer maar komen!”

Een vrachtwagen grond wordt gestort als ondergrond voor de grasmat.
Bewoners van De Molen verwijderen duizenden stenen van het terrein.
advertentie
advertentie