Lute en Vangie Geertsma
Lute en Vangie Geertsma Emily Ermac

Houtense Stichting Hulp Filipijnen bouwt gratis huizen voor armen op de Filipijnen.

13 april 2021 om 20:42 Sport Deel je nieuws

Je wordt geboren in één van de armere regio’s van de Filipijnen, zoals Leyte, één van de Visayas-eilanden in het midden van het land.

Grote kans dat je ouders geen geld hebben voor je studie en dat je als jongere woont in een nipa-hut. De nipa-hut is het algemene soort huis in de Filipijnen. Nipa is een palmsoort en wordt gebruikt als dakbedekking, maar deze afdekking is niet bestand tegen wind en regen met alle gevolgen van dien. Dit lot treft veel gezinnen in de Filipijnen, niet alleen op Leyte. Het is ook de situatie van de familie Barnaja, vlakbij Kawayan. Kawayan is het geboortedorp van Vangie Geertsma-Regala uit Houten.

Samen met haar man Lute en enkele familieleden dacht ze na over hoe zij vanuit Houten iets kon doen voor de mensen in haar oorspronkelijke regio.

Haiyan

Het is november 2013. De vernietigende tyfoon Haiyan raast over Leyte en richt grote verwoestingen aan in hoofdstad Tacloban. Ook Vangie’s geboortestreek wordt getroffen. Daken zijn van de huizen gerukt, huizen staan onder water en zijn onbewoonbaar. Enkele dorpsbewoners kwamen om het leven door rondvliegende stukken hout of golfplaat. Ook de huizen van Vangie’s familie en buren zijn zwaar beschadigd.

Er gaan hierna enkele jaren voorbij maar Vangie en Lute denken na over hoe ze ook voor de lange termijn iets kunnen betekenen voor de bewoners op Leyte. Samen met Lute’s broer Rienk en schoonzus Jeannette ontstaat het plan om een stichting op te richten. En zo ziet op 9 februari Stichting Hulp Filipijnen het licht. Stichting Hulp Filipijnen (SHF) heeft geen betaalde medewerkers, alleen vrijwilligers. Ingezameld geld gaat rechtstreeks naar bouwmaterialen en andere ondersteuning.

Een nieuw huis

Het werkgebied van de stichting is de geboortestreek van Vangie Geertsma op Leyte. Het doel van Stichting Hulp Filipijnen is: hulp bieden in noodsituaties met voedsel, vervoer naar de arts of het ziekenhuis of het verstrekken van medicijnen als acute hulp. Maar SHF heeft ook doelen voor de langere termijn zoals kinderen uit arme gezinnen financieel bijstaan zodat ook zij een studie kunnen volgen. En daarnaast: een huis bouwen voor degenen die dat zelf niet kunnen betalen.

Voor het eerste huis viel de keus op de familie Barnaja, iets buiten Kawayan. Hun onderkomen is niet veel meer dan verzameld schroot met afdekplastic en niet geschikt voor bewoning door een gezin met vier personen.

Begin februari worden met de eerste donaties de bouwmaterialen voor het huis ingekocht door Nenita Moynihan en Ely Ermac, de vrijwilligers ter plekke. De week daarop wordt met de bouw begonnen.

De bouw vordert snel en op 20 maart is het heuglijke moment daar: Jovito Barnaja en zijn gezin nemen de sleutel van hun nieuwe huis in ontvangst!

Toekomst

Voor zowel de familie Barnaja als Stichting Hulp Filipijnen is dit eerste geslaagde project een enorme bemoediging. Rienk, Jeannette, Lute en Vangie laten geen tijd verloren gaan. Intussen is de bouw van een tweede huis in de omgeving van Kawayan al begonnen.

Ook u kunt met een bijdrage, hoe groot of klein ook, zorgen voor een menswaardig onderdak voor de bewoners in de omgeving van Balagtas en Kawayan op Leyte. Uw gift voor Stichting Hulp Filipijnen is van harte welkom! Doneren kan via https://hulpfilipijnen.jouwweb.nl/nieuwsblog/608739_donateur-worden-ja-heel-graag.

Geïnteresseerd in de activiteiten van Stichting Hulp Filipijnen? Op Hulpfilipijnen.jouwweb.nl vindt u meer informatie over het werk van de stichting. Ook namens de bewoners van Leyte: hartelijk bedankt!

Nenita Moynihan overhandigt de sleutel aan de familie Barnaja
advertentie
advertentie