Afbeelding
TONK

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

1 april 2021 om 13:29 Maatschappelijk

HOUTEN Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er nu de TONK.

TONK is een eenmalige tegemoetkoming voor uw woonkosten. Daarbij gaat het specifiek om de volgende woonkosten:

de huur (zonder gas, elektra, water) + eventuele servicekosten (servicekosten tot maximaal 48 euro) -/- huurtoeslag.

de hypotheekrente -/- hypotheekrenteaftrek + kosten VVE indien dit voor u geldt

de aanslag gemeentebelastingen 2021, tenzij deze is kwijtgescholden door uw gemeente.

De eenmalige tegemoetkoming is voor een periode van maximaal 6 maanden. Het gaat om een bedrag van maximaal € 750 of € 1.350 per huishouden. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van:

uw huishouden (1 persoon of meer personen)

de verhouding (in procent) tussen uw netto-inkomen en uw woonkosten.

Het aantal maanden dat sprake is van een daling in het inkomen.

Voor TONK geldt onder andere:

u woont in de gemeente Nieuwegein, Lopik, Houten of IJsselstein

u of uw eventuele partner was op 1 januari 2021 18 jaar of ouder

uw inkomen is in de periode tussen januari en juni 2021 minimaal 30% gedaald ten opzichte van januari 2020 (de maand waarmee we vergelijken; de peilmaand).

voor meerpersoonshuishoudens zijn uw woonkosten in januari 2021 minimaal 35% van uw netto maandinkomen in de periode van januari tot en met juni 2021.

voor alleenstaanden zijn uw woonkosten in januari 2021 minimaal 40% van uw netto maandinkomen in de periode van januari tot en met juni 2021

uw (gezamenlijke) beschikbare geldmiddelen bedragen niet meer dan € 100.000,-.

u kunt de TONK tot en met 31 juli 2021 aanvragen.

Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering of huurtoeslag? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de tegemoetkoming TONK.

Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de TONK. Aanvragen kan via www.wil-lekstroom.nl/tonk

WIL voert de TONK-regeling uit in opdracht van de gemeenten Lopik, Houten, Nieuwegein en IJsselstein. Meer informatie en een aanvraagformulier zijn vanaf 1 april 2021 beschikbaar via www.wil-lekstroom.nl/tonk.

advertentie
advertentie