De initiatiefnemers Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller toen zij het verzoek in oktober indienden bij het gemeentehuis.
De initiatiefnemers Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller toen zij het verzoek in oktober indienden bij het gemeentehuis. Annette Stolk

Initiatiefnemers referendum Ruimtelijke Koers Houten: neem tegenstemmers serieus

26 maart 2021 om 10:37 Overig Ruimtelijke Koers

HOUTEN De initiatiefnemers van het referendum over de Ruimtelijke Koers Houten 2040 roepen in een open brief aan de gemeenteraad op niet alleen de uitslag van het referendum maar óók de tegenstemmers serieus te nemen. Ze vinden dat van hen geen karikatuur moet worden gemaakt van niet-begrijpende lieden die slechts vanuit hun onderbuik stemmen. ,,Kunt u zich voorstellen dat een dergelijke reactie de gevoelens van onvrede alleen maar versterkt?”

,,Dat er gebouwd moet worden staat vast. Dat het niet op de manier moet van de Ruimtelijke Koers, staat blijkens de uitslag eveneens vast: de Ruimtelijke Koers sluit niet aan bij de beleving van het merendeel van de Houtense inwoners. We hopen van harte dat nu een nieuwe fase ingaat, waarbij de inwoners van Houten meer betrokken zullen worden en waarbij hun woonwensen serieus worden genomen.”

Het goede nieuws is volgens de initiatiefnemers dat voor- en tegenstanders het in de kern eens zijn: ,,Ook de tegenstemmers willen immers bouwen, maar dan wel op zijn Houtens. Geen hoogbouw, wel behoud van kleinschaligheid en gemeenschapszin en hoge kwaliteit van wonen voor arm en rijk. Inclusieve wijken, waar men elkaar ontmoet en waar onderlinge betrokkenheid wordt gestimuleerd.”

GEEN RK-LIGHT De gemeenteraad wordt dan ook met klem verzocht ,,niet via een omweg een variant van de Ruimtelijke Koers (een "RK-light") erdoor te drukken. Het is echt een misvatting dat het verzet tegen de Ruimtelijke Koers alleen zou gaan over hoogbouw. Het gaat om veel meer dan een paar verdiepingen eraf of wat groen erbij. De Ruimtelijke Koers ademt verstening en verstedelijking. De RK laat het principe los van "eerst het groen dan de stenen" en leidt tot teveel dezelfde soort woningen dicht op elkaar. Dit, terwijl het Houtens DNA juist wordt gekenmerkt door gemixt wonen.

Er moet een heel ander plan komen dat wel past bij Houten en zich mooi voegt in de Kromme Rijnstreek. Daarvoor zal een ander bureau moeten worden aangetrokken, ditmaal niet uit het hoogstedelijk milieu. Een bureau dat de visie van founding father Robert Derks begrijpt, onderschrijft en wil voortzetten.

Wij menen dat de schrijvers van het Manifest Houtense Koers goed hebben aangevoeld welke vorm van bouwen bij Houten en haar inwoners past: gemixt, met oog voor de menselijke maat, duurzaam en groen. Dit Manifest is door velen omarmd en wordt hoog gewaardeerd. Het zou naar onze mening verstandig zijn om de Houtense Koers als uitgangspunt te nemen en Houten-Oost verder te onderzoeken en uit te werken. Niet alleen binnen het nu nog beperkte kader van 0-2200 woningen maar als volwaardig plan.

Bovenal moet eerst onderzoek worden gedaan naar de woonwensen en behoeften van onze inwoners. In de Ruimtelijke Koers is nagelaten om de hele woonketen in kaart te brengen. Wij menen dat dit een fundamentele fout was: daardoor werden de wensen van de inwoners feitelijk van meet af aan niet meegenomen in de planvorming. Onderzoek naar de woonbehoefte van de inwoners uit de hele woonketen is essentieel: het zal de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Dat zal de woningzoekenden aan het begin van de woonketen helpen een woning te vinden.”

De open brief wordt afgesloten met een laatste dringend oproep aan de raad: ,,Omarm de uitkomst van het referendum, respecteer de kiezer, neem definitief afscheid van de Ruimtelijke Koers inclusief Noordwest en laat u inspireren door de Houtense Koers. Het referendum was niet bedoeld tegen u maar vóór Houten. Wij weten: u heeft ook het beste met Houten voor.”

advertentie
advertentie