Burgemeester Isabella en de heren Jonkers, Van der Valk en Bos bij de bekendmaking van de uitslag van het referendum
Burgemeester Isabella en de heren Jonkers, Van der Valk en Bos bij de bekendmaking van de uitslag van het referendum Annette Stolk

Hoe nu verder na het Referendum, politieke partijen maken de balans op

23 maart 2021 om 16:17 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Burgemeester Isabella maakte een dag na de verkiezingen van 17 maart de uitslag van het raadgevende referendum bekend. De inwoners van Houten bleken zich in overgrote meerderheid te hebben uitgesproken tegen het voorgenomen besluit over de Ruimtelijke Koers. De grote vraag is nu hoe het verder moet met deze koers.

 door Annette Stolk – de Vries

Het is nu aan de gemeenteraad om te beslissen hoe met de uitslag van dit raadgevende referendum om te gaan. HoutenAnders! (HA!) liet daags voor de uitslag al laten weten de uitslag te respecteren. HA! is van mening dat de gemeenteraad op cruciale momenten meer had kunnen doen en de regie naar zich toe had moeten trekken. ,,Zij heeft dit niet gedaan en in elk geval te laat. Dat heeft bijgedragen aan deze uitslag.” De gemeenteraad heeft volgens HA! een schuld naar de kiezer. ,,Het moment is aangebroken dat alle partijen naast de kiezers gaan staan om tot een betere Houtense Koers te komen.”

PLAN B Ofschoon de uitganspunten van de Ruimtelijke Koers hun dierbaar zijn, vraagt D66 het college desondanks weer met inwoners in gesprek te gaan en daarbij goed te luisteren. ,,Wij verzoeken het college om met een aangepaste visie te komen van de Ruimtelijke Koers die op meer steun kan rekenen. Een visie werkt alleen als inwoners die waarderen en steunen. Het is nu aan de raad en het college om hier aan te werken.” Fractievoorzitter Marcel van Gooswilligen: ,,We hopen dat ook andere partijen over een plan B gaan nadenken.” 

Ook de PvdA is inmiddels van mening dat er te weinig draagvlak is. ,,En omdat ‘repareren’ van de Ruimtelijke Koers niet kan, kunnen we niet anders dan tegenstemmen en overnieuw beginnen, op een andere manier, maar met dezelfde ambities.”

OGEN GEOPEND InwonerspartijToekomstHouten (ITH) was samen met de SGP en Groep Aanen altijd al tegen de plannen van de Ruimtelijke Koers. ,,Wij hebben meermalen opgeroepen om de Ruimtelijke Koers drastisch te wijzigen na terechte kritiek van inwoners op de plannen, maar het college was dat geenszins van plan. Wij hopen dat de ogen van het college, D66 en PvdA nu eindelijk geopend zijn,” aldus Willem Zandbergen van ITH.

Volgens de SGP stuiten hoogbouw en verdichting inwoners tegen de borst. ,,Wij vinden het veelzeggend dat het referendum nodig was om dit inzicht bij college en meerderheid van de raad breed voelbaar te maken.” Ook de SGP stelt dat de Ruimtelijke Koers van tafel moet en dat er een beter en breed gedragen plan voor in de plaats moet komen.

DEBAT Dinsdag 30 maart staat het duidingsdebat referendum Ruimtelijke Koers op de agenda van de gemeenteraad. Dan zullen ook de coalitiepartijen moeten beslissen hoe om te gaan met de uitslag van het referendum. Zien deze partijen in de uitslag een duidelijke afwijzing door de inwoners van de plannen of zien zij toch aanknopingspunten om (delen van) de koers uit te voeren? Daarbij komt ook nog dat de raad moet kijken naar de opdrachten die uitstaan tot nader onderzoek van de gebieden Noordwest en Houten-Oost. Wat betekent de uitslag van het referendum voor deze onderzoeken? De vraag hoe het nu verder moet zal waarschijnlijk nog heel wat hoofdbrekens opleveren.

advertentie
advertentie