Vanwege corona hebben jongeren hebben het moeilijk.
Vanwege corona hebben jongeren hebben het moeilijk. Pixabay

Donkere wolken boven jeugdhulp en WMO-zorg

12 maart 2021 om 17:00 Politiek

HOUTEN Op initiatief van D66, SGP en HA! werd Wethouder Overweg in de gemeenteraadsvergadering van 9 maart aan de tand gevoeld over de hoge en stijgende kosten van jeugdhulp en WMO. Partijen willen keuzescenario’s, meer inzicht in cijfers en meer mogelijkheden om bij te sturen. Dit is belangrijk, omdat de kwaliteit en toegang tot jeugdhulp en WMO in gevaar dreigen te komen.

De kosten voor Houtense gefinancierde jeugdhulp en WMO bereiken in 2020 een recordhoogte. Nog niet alle declaraties zijn binnen, maar het is nu al duidelijk dat in de gemeentelijke gefinancierde zorg in 2020 meer dan 18 miljoen kostte. Ruim 3 miljoen meer dan begroot. Dit plaats de gemeente Houten voor een dilemma. Moet de toegang tot gemeentelijk gefinancierde jeugdhulp en WMO worden beperkt, moeten kwaliteitsniveaus worden verlaagd, of moet de gemeente bezuinigingen op andere terreinen? Of komt de landelijke overheid toch eindelijk over de brug? En is dat genoeg? Wethouder Overweg zegde D66, SGP en HA! toe in juni met scenario’s te komen, zodat de Houtense gemeenteraad keuzes kan maken voor de gemeentelijk gefinancierde zorg.

ONTEVREDEN Ondanks talrijke onderzoeken, blijkt het Houtense college keer op keer verrast te zijn door de inhoudelijke en financiële ontwikkelingen met betrekking tot de uitvoering jeugdwet en WMO. Naar de mening van D66, SGP en HA! is te weinig inzicht in vraag, aanbod, bereik, kwaliteit, effecten, knelpunten, ontwikkeling van zorg door de tijd. Hierdoor kan niet genoeg inhoudelijke en financieel gestuurd worden. Om meer sturing te kunnen geven aan de uitvoer van jeugdhulp en WMO, willen de genoemde partijen een betere informatievoorziening van het Houtense College. Wethouder Overweg zegde de partijen toe met betere informatie voorziening over de kosten jeugdhulp en WMO. Volgens de wethouder zijn het afgelopen grote stappen gemaakt. Iedere kwartaal, mogelijk zelfs iedere twee maanden zal de raad een analyse ontvangen van de kosten, inclusief informatie over mogelijke wachtlijsten voor hulp.

ZORGEN D66, SGP en HA! vroegen ook aandacht voor jongeren. Vanwege de Corona maatregelen, hebben jongeren het moeilijk. Eenzaamheid en depressiviteit nemen toe. Ook het beroep op jeugdhulp neemt toe. Wethouder Overweg gaf aan te werken aan acties voor jongeren, zoals bijvoorbeeld extra activiteiten van SHINE of het jongerenwerk van Van Houten en Co. Partijen riepen wethouder op een breed  jongerenplan te ontwikkelen voor kort termijn, en voor na afbouw van de Corona maatregelen.

advertentie
advertentie