Joost Rensen van Betuwe Wereldwijd neemt uit handen van leerlingen Lek en Linge de cheque voor een project in Zambia in ontvangst.
Joost Rensen van Betuwe Wereldwijd neemt uit handen van leerlingen Lek en Linge de cheque voor een project in Zambia in ontvangst. Richard Brusse

Leerlingen Lek en Linge corona-proof in actie voor goede doelen

12 maart 2021 om 12:11 Sport Deel je nieuws

Het verhaal is bekend: alle gebruikelijke schoolactiviteiten zijn geschrapt. Dus ook buitenlandse reizen en de traditionele Goede Doelen Dag van Lek en Linge in Culemborg. Maar die goede doelen worden niet vergeten. Leerlingen van deze Unesco-school hielden aangepaste acties en zo konden langlopende projecten alsnog worden verblijd met een financiële bijdrage.

De Culemborgse stichting Betuwe Wereldwijd kreeg 1900 euro voor een project in Zambia. Jongeren gaan met hulp van Engelse, Schotse en Nederlandse jongeren een nieuw trainingscentrum voor technische beroepen opzetten. ,,Ook in tijden van corona komen leerlingen in actie,’’ vertelt activiteitencoördinator Mark van Dooren. ,,Normaal geven we met de hele school eens per twee jaar tijdens Goede Doelen Dag flink gas, met tientallen acties. Nu organiseerden leerlingen onder andere een crowdfunding, hielden een loterij, deden een statiegeldactie en verkochten kaarten.’’

Zuid-Afrika

Of brachten flessen wijn aan de man, zoals Chimène Gommans (17) uit tweetalig vwo 6 deed met Floor Hof, Joep Kneijber, Ivo Gronert en Yourian de Bruijne. Chimène: ,,We zouden vorig jaar naar Zuid-Afrika zijn gegaan, in het kader van ons profielwerkstuk. Lek en Linge ondersteunt daar een aantal projecten, waaronder een fietsenproject in Johannesburg. Wij wilden toch een bijdrage leveren en hebben Zuid-Afrikaanse wijn verkocht.’’ De leerlingen deden alles zelf: het benaderen van een importeur, werven van klanten en afleveren. ,,We hebben 960 euro kunnen overmaken. Dat bedrag is besteed het bouwen van een bibliotheek en de aanschaf van een computer.’’ Ook projecten in Durban en Kaapstad ontvingen een bijdrage uit Culemborg. Een al twintig jaar lopend project in Nicaragua, waar elke twee jaar een groep heen reist, werd eveneens niet vergeten.

Unesco-thema’s

Acties als deze zijn onlosmakelijk verbonden aan een Unesco-school als Lek en Linge, zegt docent maatschappijwetenschappen en Unesco-coördinator Anne van Luijtelaar. ,,De Unesco-thema's vrede & mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid zitten in ons systeem. We zeggen het dus niet alleen, we doen het ook. Niet één keer, maar structureel. We helpen leerlingen zich bewust te worden van welke voetstap ze willen achterlaten." 

advertentie
advertentie