Afbeelding
Annette Stolk

Houten op weg naar aardgasvrij

12 maart 2021 om 09:34 Politiek

HOUTEN De gemeenteraad van Houten is in meerderheid akkoord gegaan met de Transitievisie Warmte, zoals die door wethouder Hilde de Groot in de gemeenteraadsvergadering van 9 maart werd gepresenteerd. Hiermee is een voorzichtig begin gemaakt in de planmatige aanpak om van Houten een aardgasvrije gemeente te maken.

door Annette Stolk – de Vries 

Een van de doelstellingen van het nationale klimaatakkoord uit 2019 is om alle gebouwen aardgasvrij te maken. Onder gebouwen worden woningen, bedrijfsgebouwen, voorzieningen en alle overige gebouwen begrepen. De ambitie van Houten is om al in 2040 aardgasvrij te zijn. De Transitievisie Warmte (TVM) is een zelfstandig document. Het heeft wel raadvlakken met de Regionale Energie Strategie (RES) en het Energieplan. Waar de RES focust op duurzame energiebronnen (het opwekken) richt de TVM zich op het gebruik.

WIJKGERICHT Met de TVM worden geen definitieve besluiten genomen over afkoppeling van het gas. De gemeente kiest ervoor per wijk een wijkuitvoeringsplan te maken. Op die manier hoopt men draagvlak te creëren en door middel van wijkgerichte participatie tot oplossingen te komen die breed worden gedragen. Men wil beginnen met een eerste verkenning in de wijken het Oude Dorp en de Oorden. De tussenstap in deze twee wijken zal bestaan uit het (beter) isoleren van woningen. In Houten-Zuid wordt een eerste verkenning gedaan in wijken rondom de Vijfwal. Woningen in Houten-Zuid zijn over het algemeen al goed geïsoleerd. De keuze voor deze wijken is gemaakt, omdat deze onderling vergelijkbare uitgangsposities hebben.

We kunnen als gemeente niemand dwingen

FINANCIERING De overstap naar aardgasvrij vraagt om investeringen van bewoners. Wethouder de Groot: ,,We willen de overstap naar aardgasvrij voor iedereen gefaseerd en behapbaar maken. Landelijk bestaan er diverse subsidie-instrumenten en voor particulieren is het ook mogelijk bij banken duurzaamheidsleningen af te sluiten. Als gemeente richten we ons de komende jaren vooral op goede participatietrajecten in de wijken. Samen met inwoners gaan we in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn om van het aardgas af te gaan. Uiteindelijk zal een ieder zijn eigen afweging moeten maken. We kunnen als gemeente niemand dwingen. Veel zal afhangen van het participatieproces dat we organiseren. Het is echter wel zo dat in 2050 in Nederland iedereen van het aardgas af moet zijn. De weg ernaar toe is echter nog lang en er zijn vele wegen die bewandeld kunnen worden.”

NIEUWBOUW Sinds enkele jaren is het zo dat nieuwbouw woningen aardgasvrij opgeleverd moeten worden. De Groot: ,,De energienormen worden steeds strenger. Als bouwer kom je er eigenlijk niet meer onderuit om op nieuwbouw woningen zonnepanelen te leggen. Ook bedrijven moeten wat dat betreft de komende jaren aan de bak. In 2030 moeten zij tenminste label B als energienorm hebben. Helaas is er nu nog geen verplichting voor nieuwe bedrijfsgebouwen om de daken vol te leggen met zonnepanelen.”

DUURZAAM Een persbericht van energieleverancier Vattenfall liet onlangs zien dat Houten zeer goed scoort als het gaat om duurzame woningen. De Groot: ,,Dat komt omdat Houten relatief gezien een ‘New Town’ is. Houten-Zuid heeft als VINEX-locatie over het algemeen goed geïsoleerde woningen, maar ook in Houten-Noord scoren we in diverse wijken al heel aardig als het om duurzaamheid gaat. Daarnaast hebben we een hele actieve en bewuste bevolking als we kijken naar de vele energiegroepen die er zijn. Ons Energieplan hebben we er daarom ook op gericht dat energie-initiatieven financieel meer ruimte krijgen, dat werkt gewoon heel goed.”

Op www.houten.nl/aardgasvrij is meer te lezen over de weg naar een aardgasvrij Houten.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie