Afbeelding
Annette Stolk

Onvrede over informatievoorziening Ruimtelijke Koers

10 maart 2021 om 20:57 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN InwonerspartijToekomstHouten (ITH) heeft in de raadsvergadering van 9 maart haar grote onvrede uitgesproken over de wijze waarop het college van Burgemeester en Wethouders in haar ogen campagne voert over de Ruimtelijke Koers. Samen met de SGP en Groep Aanen dienden zij hierover een motie in, die later op de avond zelfs veranderde in een motie van treurnis.

Annette Stolk – de Vries

De onafhankelijke referendumcommissie heeft in haar advies aangegeven dat er een gelijk speelveld moet zijn voor alle belanghebbende partijen bij het referendum Ruimtelijke Koers. Dit betekent dat de gemeente uitsluitend neutrale informatie over de Ruimtelijke Koers en het referendum mag vertrekken met gebruikmaking van het daarvoor ontworpen logo. Collegeleden mogen alleen op eigen naam campagne voeren.

CAMPAGNE Willem Zandbergen(ITH): ,,De referendumcommissie heeft vastgesteld dat de gemeente in het Houtens Nieuws en op sociale media de mening van het college heeft geuit en daarmee heeft ze niet neutrale informatie verspreid. Vanuit overheidswege werd daar een campagne gevoerd in verkiezingstijd om voor de plannen van de Ruimtelijke Koers te stemmen. De gemeente Houten dient als overheidsorganisatie neutraal te blijven en mag niet gebruikt worden voor campagnedoeleinden. Er moet een strikte scheiding zijn tussen de neutrale overheid en de politiek.” Zandbergen sprak van een grens die overschreden is. De indieners van de motie vroegen het college om excuses te maken en te beloven vanuit de gemeente alleen nog neutrale informatie over de Ruimtelijke Koers en het referendum te verspreiden.

GEEN OPZET Burgemeester Gilbert Isabella reageerde als portefeuillehouder namens het college. ,,Het college is gewend over de Ruimtelijke Koers te publiceren via de gebruikelijke kanalen. We zijn onwennig in het proces omtrent het referendum gestapt, er valt veel te leren. Dat doen we in een enorm tempo. In die snelheid worden wel eens fouten gemaakt. Corrigeert u ons als er iets mis dreigt te gaan dan corrigeren wij dat onmiddellijk.” Van opzet is volgens burgemeester in geen geval sprake. ,,In de resterende campagnetijd moet het vooral over de inhoud gaan en moeten we onze inwoners zo goed mogelijk neutraal informeren.”

FLYER Wouter van den Berg (SGP) bracht tijdens het debat in de huis-aan-huis verspreidde flyer ‘Referendum Ruimtelijke Koers’ niet neutraal te vinden. ,,Nergens staat bijvoorbeeld wie de initiatiefnemers van het referendum zijn en dat er tot 14 hoog gebouwd kan worden.” Ook deze kritiek pareerde de burgemeester. ,,De tekst is voorgelegd aan de onafhankelijke referendumcommissie. De flyer is een vereenvoudigde tekst, daar kan niet alles in staan.”

NEUTRAAL In reactie op de motie liet Wayne Wilson(HA!) weten het eens te zijn met de stelling dat de gemeente neutraal moet communiceren, maar dat ITH zelf veel misleidende informatie plaatst op Facebook. Dat geldt wat hem betreft voor meer fracties. Hij deed een oproep aan alle fracties neutraal te communiceren. Marcel van Gooswilligen (D66) sprak zijn waardering uit voor de inspanningen van het college om het referendum op zo’n korte termijn te organiseren. ,,Er zijn de afgelopen maanden met betrekking tot dit onderwerp veel leermomenten in het proces geweest. Zowel voor de gemeenteraad, de initiatiefnemers als het college.” Hij toonde begrip dat dan niet meteen alles soepel verloopt. ,,Ik steun de inhoudelijke oproep om in de berichtgeving scherp te zijn op neutraliteit, de toonhoogte van de motie staat mij echter tegen. Het college verdient meer ruimte en respect. Ik ben meer op zoek naar de dialoog dan naar polarisatie.” Anneke Dubbink (PvdA)deed ook een oproep elkaar meer ruimte te geven. ,,Dit leidt af van de inhoud. Laten we de inwoners zo goed mogelijk informeren waardoor ze zelf goed een afweging kunnen maken.” Ruud Vis (VVD) stelde dat het goed was om het proces nauwgezet te volgen. ,,We moeten breed kijken welke informatie wordt verstrekt en wat de neutraliteit ervan is.” Hij vroeg zich af wat de motie met de beeldvorming doet.

MOTIE VAN TREURNIS In reactie op zijn collega’s gaf Zandbergen aan dat elke politieke partij zijn standpunt mag reflecteren. ,,Dit is echter anders voor een neutrale overheid. Zij moeten inwoners van neutrale informatie voorzien. Er staat iets principieels ter discussie. Die principiële grens moeten we bewaken ongeachte geloof, afkomst of dat je voor of tegen de Ruimtelijke Koers bent.” Omdat het college in de ogen van ITH, SGP en Groep Aanen geen blijk had gegeven van enige zelfreflectie, werd door hen een motie van treurnis ingediend. Alleen de indieners van deze motie stemden voor. Alle andere fracties stemden tegen. Zij vonden de uitleg van burgemeester Isabella overtuigend en de reactie van de indieners buitenproportioneel.

advertentie
advertentie