De deelnemende partijen schakelen de eerste zonnestroom-installatie voor huurders aan!
De deelnemende partijen schakelen de eerste zonnestroom-installatie voor huurders aan! Viveste

Zonnestroom voor huurders

11 maart 2021 om 15:43 Overig

HOUTEN Op 1 maart 2021 is symbolisch de éérste zonnestroominstallatie in Houten aangeschakeld, waarbij huurders kunnen profiteren van de opbrengst van zonnestroom. Dit project is mogelijk gemaakt door Delen Duurzame Energie in samenwerking met woningcorporatie Viveste, duurzame energieleverancier Greenchoice en Bluehome met ondersteuning van Provincie Utrecht.

Huurders van appartementen hebben geen geschikt eigen dak en daarom is het voor hen lastiger om zelf zonne-energie op te wekken, terwijl ze dit vaak wel willen. De huidige regels maken het nog moeilijker: de woningwet staat opwek van elektriciteit voor gebruik van de huurder niet toe. Ondertussen betalen huurders via de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie wél mee aan de subsidieregelingen die de Rijksoverheid voor opwek duurzame energie heeft ingesteld.

TWEE KEER WINST VOOR HUURDERS Dus werd Delen Duurzame Energie (DDE) opgericht, een sociale onderneming met als doel het opwekken van zonnestroom voor huurders. Voor elke woningcorporatie die geschikte grote daken aanbiedt voor het opwekken van zonnestroom, richt DDE een lokale energiecoöperatie op en financiert de opwek-installatie. De energiecoöperatie start vervolgens een postcoderoosproject. In zo’n project krijgen in dit geval de huurders van de betreffende woningcorporatie, de mogelijkheid gezamenlijk een bijdrage te leveren in de opwek van duurzame energie. In ruil hiervoor zijn ze vrijgesteld van energiebelasting. Na aftrek van kosten voor rente en aflossing levert dit bij gemiddeld verbruik een fikse maandelijkse besparing op. De eerste 25 deelnemers gemiddeld maar liefst € 260,- per jaar! Zo ‘winnen’ huurders twee keer: 1) ze kunnen nu wél gebruik maken van de subsidieregelingen en 2) ze besparen flink op hun energierekening.

DERDE VAN ALLE WONINGEN Als bezitters van bijna een derde van alle Nederlandse woningen staan woningcorporaties voor een grote opgave om deze te verduurzamen. Ze passen wel zonnestroom toe op appartementsgebouwen, maar vanwege de woningwet mag er alleen stroom opgewekt worden die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de liften en verlichting in gezamenlijke delen van het gebouw. Veruit het grootste deel van het elektriciteitsverbruik in deze woningen heeft echter betrekking op de gebruiker van de woning, de huurder.

NIET VOORAF GELD INLEGGEN In de nieuwe samenwerking tussen DDE en Greenchoice kunnen sociale huurders meedoen aan het project en belastingvoordeel ontvangen zónder zelf geld in te leggen. Ze betalen via hun maandelijkse energierekening contributie aan de energiecoöperatie die daar o.a. de rente en aflossing van de zonnepanelen van betaalt. Het voordeel is dat de energierekening vanaf het moment van deelname lager wordt. Greenchoice neemt de collectief opgewekte groene stroom af. En verrekent op de energienota van deelnemers de opgewekte en verbruikte stroom, de energiebelasting en de contributie aan de energiecoöperatie.

MEER SOCIALE ZONNESTROOM Dit gezamenlijke zonne-project in Houten is het eerste in een hele reeks. Een tweede installatie wordt waarschijnlijk deze zomer gerealiseerd. Interesse om mee te doen? Schrijf je in via www.delenduurzameenergie.nl/dde-houten/

advertentie
advertentie