Het open gebied aan de oostkant van Houten, waar in het Manifest  Houtense Koers een woonwijk komt.
Het open gebied aan de oostkant van Houten, waar in het Manifest Houtense Koers een woonwijk komt. Agnes Corbeij

Initiatiefnemers: ‘Houtense Koers is financieel haalbaar’

8 maart 2021 om 13:55 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN De initiatiefnemers van het Manifest Houtense Koers hebben inmiddels al flink gerekend aan hun plan en alles wijst erop dat  het bouwen in Houten-Oost financieel haalbaar is. De plannen in het Manifest zijn gepresenteerd als alternatief voor de Ruimtelijke Koers van de gemeente, waar volgende week een referendum over gehouden wordt. 

door Agnes Corbeij

Maurice van Noordenne is samen met hydroloog Jacco Hoogewoud een van de initiatiefnemers van het Manifest. Van Noordenne is als zelfstandig planoloog onder meer werkzaam bij de provincie Noord-Brabant als beleidsadviseur wonen. Hij werkt al jaren in deze branche en zet zijn kennis nu in bij het Manifest om de verdere groei van Houten vorm te geven. 

RISICO Volgens Van Noordenne is de Ruimtelijke Koers zoals die is opgesteld door de gemeente risicovol. ,,Er moet een tuinder uitgekocht worden, een voetbalvereniging verplaatst en een groot stuk Rondweg omgelegd. De gemeente is voor Noordwest afhankelijk van miljoenen van andere overheden. Ook zijn er veel verschillende locatie- en pandeigenaren in Noordwest, in het centrum en op de Molenzoom , waar de gemeente van afhankelijk is. De planvorming is erg complex , en levert het risico dat je niet voldoende kan doorbouwen.”

In het Manifest Houtense Koers wordt aangestuurd op de bouw van een volwaardige parkwijk in Houten-Oost, in de open ruimte. Van Noordenne: ,,We vinden dat deze plek betere kansen biedt om te komen tot gewilde woonmilieus. De grond is nu grotendeels al in handen van de gemeente en enkele projectontwikkelaars. Dit verhaal is veel beter haalbaar. Natuurlijk benut je nu nog open ruimte, maar zo is de rest van Houten ook ontstaan. Je krijgt er echter wel wat moois voor terug. En je kan relatief snel grote aantallen woningen bouwen. Dat vindt iedereen belangrijk.

HAALBAAR Van Noordenne is ervan overtuigd dat bouwen op deze plek financieel haalbaar is. ,,Als het hier niet kan, kan het nergens in Nederland. Het is mogelijk om minimaal 60 procent betaalbare woningen te bouwen en een landschapspark van 50 hectare aan te leggen.” Ook is er in het Manifest veel ruimte voor biodiversiteit en wordt maximaal bijgedragen aan de energietransitie en de klimaatopgave.

Elk bouwplan heeft een goede businesscase nodig en die is mogelijk in Houten-Oost, volgens Van Noordenne. ,,De kosten bestaan uit de aankoop van gronden, het bouwklaar maken en het aanleggen van infrastructuur. De uitgifte  van bouwgrond levert geld op. Dat verhaal moet sluitend zijn. In de Ruimtelijke Koers van de gemeente is dit nog niet berekend.” Daarvoor neemt de gemeente nog een paar maanden de tijd, zo werd eerder bekend. 

ONTWIKKELAAR Bij het rekenen aan Houten-Oost is de Manifest-groep geadviseerd door een ervaren projectontwikkelingscombinatie uit Houten. Deze combinatie heeft een deel van de benodigde grond in bezit aan de oostkant van Houten. Op de vraag of de berekeningen daarmee wel betrouwbaar zijn, zegt Van Noordenne: ,,Ontwikkelaars hebben een belang, zeker. Maar ze zijn echt niet afhankelijk van deze locatie. Afgesproken is dat we er ook andere experts naar laten kijken.” 

Behalve het doorrekenen van de plannen, zijn de initiatiefnemers ook in contact met de provincie. Een van de argumenten tegen bouwen in het open gebied is dat de provincie daar niet mee akkoord zou gaan. Van Noordenne: ,,De provincie is heel duidelijk: Kijk eerst binnenstedelijk en als dat onvoldoende lukt, is buitenstedelijk een optie. Het geluid binnen de provincie is misschien wat dat betreft een stuk minder stellig dan soms naar buiten wordt gebracht.”

advertentie
advertentie