Ruimtelijke Koers Houten
Ruimtelijke Koers Houten Annette Stolk
ingezonden brief

Wat is een goeie Ruimtelijke Koers?

9 maart 2021 om 07:33 Opinie

Getriggerd door de stevige acties om als inwoners tegen de - politiek breed gedragen- Ruimtelijke Koers voor Houten te stemmen, heb ik me beter ingelezen in het hoe en waarom van de Ruimtelijke Koers.

Vanwege de alom onderkende hoge woningnood neemt Houten haar deel van de provinciale doelstelling (100.000) om tot 2040 4800 woningen te realiseren. Daarbij is uiterst belangrijk dat er betaalbare woningen (tenminste 30% sociale huur) komen, want voor starters lijkt wonen bijna geen recht meer te zijn. De gemeente en ook de provincie willen die woningen zoveel mogelijk via zgn. inbreien realiseren om niet de hele provincie vol te bouwen om vervolgens geen ‘leeg’ landschap over te houden. Inspraak om ervoor te zorgen dat niet dicht langs de snelweg wordt gebouwd en dat de mogelijkheid van een stukje uitbreiding naar oost wordt verkend om extreme hoogbouw te voorkomen, hebben voor flinke en positieve aanpassingen aan de Ruimtelijke Koers gezorgd.

Het burgerinitiatief Manifest Houtense Koers om vooral in Houten oost te bouwen in een mooie, groene omgeving klinkt heel aanlokkelijk. Echter, de ruimtelijke kwaliteit in de provincie en de noodzaak om veel woningen bij te bouwen vragen nu eenmaal om compacter te bouwen, ook al omdat daarmee de kosten beheersbaarder worden en sociale huur kan worden gerealiseerd. Bovendien kunnen we met compacter bouwen het autogebruik beter tegengaan en hoogwaardig OV realiseren. Hoe verder mensen van bijv. het station wonen, hoe eerder ze voor de auto kiezen.

Kritiek van het burgerinitiatief dat bouwen in Houten-oost gemakkelijker en goedkoper zou zijn, wordt tegengesproken door de feiten: de gemeente heeft daar slechts een beperkt stuk grond in bezit en de rest is van projectontwikkelaars die al hebben voorgesorteerd op bouwen in dat gebied en daarmee een grote machtspositie innemen.

Dat we bij alle ontwikkelingen oog moeten blijven houden op duurzaam bouwen en een kwalitatief hoge groene woonomgeving, minstens zoals nu in Houten voorhanden is, dat zijn we aan de toekomstige bewoners verplicht. Ik zal na mijn stem vóór de - aangepaste- Ruimtelijke Koers onze lokale politici kritisch blijven volgen of de beloofde koers gestand wordt gedaan.

Mirjam Tielen

advertentie
advertentie