Wie stapt erbij in?
Wim Hartman en Wim Jansen
Wie stapt erbij in? Wim Hartman en Wim Jansen Luuk Vink

Wim en Wim, wie stapt in?

10 maart 2021 om 11:17 Overig

HOUTEN De Brandweer Houten is op zoek naar vrijwilligers. Wim en Wim zijn vrijwilliger. Wim Hartman sinds 1985 en Wim Jansen sinds 2018. Hoewel hier 33 jaar tussen zit, hebben beiden geen dag spijt van hun beslissing. ,,Soms lijkt het een moeilijk traject om je aan te melden als vrijwilliger, maar dat valt reuze mee, je krijgt er veel voor terug” aldus de Wimmen.

Rina Knopper

Wim Jansen: ,,Toen ik drie jaar geleden mijn dochter weg bracht naar de Hockeyclub, zag ik een poster op de deur geplakt; de brandweer Houten zoekt vrijwilligers. Nu wil het toeval dat ik een collega heb die al 15 jaar lid is van de vrijwillige brandweer Haaglanden. Toen ik hem vroeg of het verstandig was om te reageren op de vacature, was hij gelijk positief, hij zei letterlijk: ‘Moet je doen ouwe, het is zo’n hechte club mensen’ Ik heb inmiddels ondervonden dat dat ook echt het geval is.
,,Na mijn aanmelding, volgde een assessment. Dat is goed te doen hoor, ze willen een ‘daderprofiel’ schetsen.” zegt Wim J. lachend. ,, Ze willen kijken hoe je reageert in bepaalde situaties en wat voor vlees ze in de kuip hebben. Daarna ben ik gestart met de opleiding Brand, vervolgens Technische hulpverlening en tot slot IBGS (Incidenten bestrijding gevaarlijke stoffen) De totale opleiding duurt twee jaar. Ik vond deze studie vooral heel interessant. Ik denk dat mijn praktijkervaring in mijn werk en mijn leeftijd(47) in mijn voordeel werken. Ik overzie situaties sneller.
De brand die mij het meest is bijgebleven is de brand in Werkhoven bij ‘boer Gert’. Dat was een grote brand. Hierna besefte ik wel dat dit is wat ik wil.


De vrijwillige brandweer is een hechte club en het lijkt ver weg, iedereen is van harte welkom om te reageren!
Wim Hartman: ,, Toen ik mij in 1985 aanmeldde, had ik de meeste papieren al vanuit mijn baan bij defensie. Later heb ik de opleiding tot bevelvoerder en instructeur pompbediende gedaan. Mijn eerste grote brand was op de hoek van de Houtense Wetering en het Veerwagenpad. Mijn drijfveer om mij aan te melden was omdat ik het erg motiverend vind om met een groep mensen te zorgen dat ‘de klus wordt geklaard’. Ik herken ook wel wat Wim J. zegt over de saamhorigheid en het kleine wereldje. Dat je in een team bezig bent en dat je elkaar helpt als het even moeilijk gaat. Het aantal woningbranden is de laatste jaren minder geworden, de hulpverlening en met name de reanimaties zijn nog steeds wel regelmatig aan de orde.
,,Oh ja “zegt Wim H: ,,In mijn begintijd was het ongewoon dat vrouwen zich aanmeldden bij de brandweer, inmiddels is dit een achterhaald begrip. Iedereen die aan de eisen voldoet mag aan de slag als brandweerman- of vrouw. Er zijn ook in Houten al een aantal vrouwelijke brandweerlieden.”

Heb je interesse en je woont/werkt in Houten, meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst op zaterdag 27 maart. Dat kan bij Judith de Graaf, (postcommandant) via telefoonnummer 0612089210 of via de mail j.de.graaf@vru.nl

advertentie
advertentie