Samen bouwen aan huizen voor onze jonge Houtenaren
Samen bouwen aan huizen voor onze jonge Houtenaren Gemeente Houten

Ingezonden brief Housing first - eerst een huis

3 maart 2021 om 15:57 Lokaal Deel je nieuws

Dakloos zijn, daar kies je niet voor, het overkomt je.

Voordat ik wethouder in Houten werd, was ik landelijk projectleider voor Beschermd wonen en maatschappelijke opvang. In die baan heb ik ervaren hoe belangrijk een eigen huis voor mensen is. Vaak is de gedachte dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor het feit dat ze dakloos zijn geworden.  Helaas is dit een halve waarheid.

Je belandt in een rollercoaster

In Nederland kennen we zo’n 40.000 daklozen en een groot deel daarvan had helemaal niet dakloos hoeven te zijn. Door grote tegenslag of door een verkeerde keuze kun je opeens in een rollercoaster terecht komen waardoor je alles verliest. En vaak zijn het jongeren die niet meer thuis kunnen/willen wonen en dan verstrikt raken in allerlei problemen. 

Housing First helpt dakloze mensen

Housing First is een zeer succesvolle methodiek met een succespercentage van meer dan 80%. Aan de start van het traject krijg je een woning toegewezen,  je krijgt begeleiding met als einddoel: zelfstandig wonen.

Voorkomen beter dan genezen

Het struikelblok van Housing First is het vinden van woningen want die zijn er niet. Woningen dicht bij voorzieningen zoals winkels en OV. Kleine overzichtelijke woningen als eerste stap in je wooncariere. Daarom zou ik housing first breed willen toepassen voor onze jongeren. 

En daarom gaan we nu de hoogte in

Houten heeft veel woningen waar mensen met plezier wonen en daar veranderen we ook niets aan. Echter de woningen zijn veel te duur voor jongeren en voor mensen dmet een kleine beurs. De Ruimtelijke Koers zorgt juist voor betaalbare woningen. Houten heeft op Funda een extra categorie nodig: prijsklasse 200.000 – 250.000 euro (huur en koop). Als we daar flink wat woningen voor bouwen, dan creëren we kansen voor jongeren en voorkomen we dakloosheid. En ja, dat betekent ook dat we wat kleinere woningen durven te bouwen en ja dat betekent ook dat we de hoogte in gaan.

Zo maken we Houten completer

Ter inspiratie ben ik door de gemeente Veenendaal gereden en deze gemeente heeft dat al gedaan. Er staan een aantal gebouwen van 10 – 15 bouwlagen hoog en dat levert een nieuwe categorie woningen op in deze gemeente. Mooi ook om te zien dat in de nieuwere gebouwen er een mix van bewoners is. De goedkoopste woning kost ongeveer 2 ton en de duurste ruim 3 ton.

Mijn hartenkreet ook namens de Houtense jongeren is: Housing first!

Behoud het DNA van Houten en voeg een categorie toe zodat Houten completer wordt.

advertentie
advertentie