Voor een hoger minimumloon!

25 februari 2021 om 21:45 Lokaal Deel je nieuws

Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. Maar in dit rijke land verdient één op de twintig werknemers in Nederland, ook in Houten, het minimumloon en blijft daarmee financieel achter. Het zijn de callcentermedewerkers, schoonmakers, winkelpersoneel en vele anderen die er voor zorgen dat onze samenleving blijft functioneren in moeilijke tijden, terwijl ze zelf rond moeten komen van een laag inkomen. Als je werkt, wil je zeker zijn van een fatsoenlijk loon. Een loon waarvan je kan leven. Ons minimumloon is veel lager, dan de Europese norm van 60% van het mediane inkomen. Op steeds meer plekken in Nederland staan mensen op voor een eerlijke verdeling van de welvaart, te beginnen met een minimumloon van 14 euro per uur. Een loon waarmee je de huur, de boodschappen en kleding voor jezelf en je kinderen kan betalen. Dat gaat niet met het huidige minimumloon. Ook zien steeds meer economen de voordelen van een verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen.

De PvdA-fractie wil ook binnen de gemeente het gesprek voeren over een hoger minimumloon. We willen weten of er ook bij gemeente Houten mensen werken voor minder dan 14 euro per uur. Dat kan ook via inkoop of aanbesteding zijn. Samen met GroenLinks heeft de PvdA vandaag schriftelijke vragen aan het college voorgelegd.

PvdA en GroenLinks willen niet alleen weten of er mensen -direct of indirect- voor zo’n laag minimumloon bij de gemeente werken, maar ook of het college bereid is er iets aan te doen. Onder meer of het college wil overwegen om bij (toekomstige) aanbestedingen een opdrachtnemer uit te sluiten die een uurloon van minder dan 14 Euro hanteert.

Ieder die werkt bij of via de gemeente moet zeker zijn van een loon waar hij of zij van rond kan komen. Werkende armen zijn in Houten niet acceptabel. Het zou niet nodig moeten zijn om meerdere baantjes te hebben om gewoon rond te kunnen komen. Dat moet anders! Iedereen heeft het recht op bestaanszekerheid!

Will Mossink, raadslid PvdA Houten

advertentie
advertentie