Weidevogels beschermen kan coronaproof. Je kunt veel afstand houden en leeft daarmee de adviezen van het RIVM goed na.
Weidevogels beschermen kan coronaproof. Je kunt veel afstand houden en leeft daarmee de adviezen van het RIVM goed na. Allard Willemse

Word weidevogelbeschermer bij De Houten Snip

26 februari 2021 om 16:00 Overig

HOUTEN Geniet u ieder voorjaar ook zo van de roep van de grutto en de duikvluchten van de kievit? Weidevogels horen bij ons Nederlandse landschap en bij het voorjaar. In Houten en omstreken bereiden de vrijwilligers van De Houten Snip zich al voor op het voorjaar en het weidevogelbeschermingsseizoen.

Om de weidevogels te helpen bij het overleven in ons drukke landschap zetten honderden Utrechtse vrijwilligers van dertien weidevogelgroepen zich in. Wie ook een bijdrage wil leveren om deze cultuurvogels te behouden kan zich aanmelden bij Weidevogelbescherming De Houten Snip, die actief is in Schalkwijk, Houten en Tull en ’t Waal.

WERKZAAMHEDEN Een weidevogelbeschermer beschermt vanaf eind maart tot in juni de nesten en houdt in de gaten hoe het met de jonge vogels gaat. In deze periode bent u 4 uur per week in het veld om de nesten te zoeken. De weidevogelvrijwilligers leren de weidevogels goed kennen. Ze leren over hun gedrag zoals waar zij hun nesten maken. Deze nesten worden opgespoord en met  stokken gemarkeerd. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien en er rekening mee houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daardoor kunnen meer weidevogels overleven. Weidevogelbeschermers krijgen begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer.

Nog geen ervaring? Geen enkel probleem. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert online cursussen voor beginnende weidevogelvrijwilligers op 24 en 31 maart. Aanmelden kan tot 17 maart via https://www.landschaperfgoedutrecht.nl/ik-wil-behouden/weidevogels-beschermen/

VEROVEREN De vrijwilligers van de weidevogelgroepen veroveren elk jaar weer hun omgeving en beschermen de weidevogels. Verover je omgeving is de naam van de campagne van Landschap Erfgoed Utrecht, die de werkzaamheden van de weidevogelgroepen ondersteunt met materialen en cursussen, én zorgt voor het beheren en behouden van het landschap en het erfgoed in de mooie provincie Utrecht. Lees over de campagne op www.landschaperfgoedutrecht.nl/veroverjeomgeving.

Meer informatie over weidevogelbescherming: https://www.landschaperfgoedutrecht.nl/ik-wil-behouden/weidevogels/

Afbeelding
advertentie
advertentie