Afbeelding
Hilde de Groot
ingezonden brief

Ruimtelijke Koers - Meer huizen en meer groen

27 februari 2021 om 13:41 Politiek

Een veelgestelde vraag over de Ruimtelijke Koers is: ‘wat zijn de plannen met het groen en landschap in de Ruimtelijke Koers?

Naar buiten gaan en ontspannen in een groene omgeving is fijn! En extra belangrijk in onze drukke wereld. Dat kan in Houten heel goed. De groene openbare ruimte en de mooie landschappen zijn hele belangrijke onderdelen van het DNA van Houten. De groene basis is ons fundament. Daarom heeft het college een hele grote ambitie voor het groen. Zowel binnen als buiten de Rondweg.

We willen daarom juist de ruimte in bestaand Houten beter benutten. De plekken die het college voorstelt in de Koers verdienen een investering. Denk bijvoorbeeld aan de lege kantoorpanden en de vele parkeerplaatsen op de Molenzoom. Op deze plekken halen we het steen eruit en plaatsen groen erin. En parkeren we netjes in parkeergarages. De bestaande groene plekken en speelveldjes blijven dus behouden. Daar willen we meer variatie aanbrengen in het groen. Dus niet alleen maar gras. Houten komt juist meer tot bloei!

Daarnaast krijgen de nieuwe woningen en appartementen zoveel mogelijk groene gevels en daken. Zo wordt het beeld op straat nog groener. En het zorgt voor vergroting van de biodiversiteit. Groene gevels en daken bereidt Houten ook voor op het veranderende klimaat. Langs de gracht die door het centrum loopt, planten we meer bomen en maken we ecologische oevers. De historische routes vanuit het Oude Dorp worden beter bereikbaar. Dit is o.a. mogelijk door een fietsbrug over de Koppeling.

Veel Houtenaren recreëren in de groene omgeving van Houten. Lekker dicht bij huis. In de Ruimtelijke Koers is het voorstel om de oude rivierloop van de Kromme Rijn tussen de Rietplas en de Kooikersplas terug te brengen. In het noorden van Houten willen we natuurgebied Nieuw-Wulven uitbreiden. Maar ook een ecoduct over de A27 bij de Doornkade. Om makkelijk naar Kasteel Heemstede te komen, maken we een groene verbinding.

Wilt u meer weten over deze plannen? Ga naar www.houten.nl/ruimtelijkekoers en bekijk het onderzoek van landschapsbureau OKRA en hoofdstuk 3.5 en paragraaf 5.1.4 van de Ruimtelijke Koers.

Hilde de Groot, Wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening Buitengebied, Duurzaamheid, Natuur en Milieu, Dierenwelzijn van gemeente Houten

advertentie
advertentie