De kinderboerderij van Buitenwereld
De kinderboerderij van Buitenwereld TS

Buren van Buitenwereld voelen zich niet gewaardeerd of gehoord

23 februari 2021 om 19:00 Maatschappelijk

Omwonenden van stichting Buitenwereld schreven deze brief aan het college van burgemeester en wethouders: 

Zoals u weet is er onrust bij Buitenwereld. Via een gesprek met een ambtenaar, een ingezonden brief en een rondetafelgesprek hebben wij afgelopen periode onze zorgen geuit.

Waar wij bang voor waren, is nu werkelijkheid. De situatie is geëscaleerd en de afgelopen maanden hoorden wij wethouder Overweg alleen maar aansturen op een faillissement van Buitenwereld. Wij zien de wethouder niet openstaan voor open gesprekken, noch is hij op zoek naar creatieve oplossingen. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat buitenwereld failliet gaat, dieren worden overgeleverd aan een curator, vaste medewerkers moeten in de WW en vele vrijwilligers gaan een onzekere tijd tegemoet.

In deze tijd van corona waar aan iedere burger offers worden gevraagd en de rijksoverheid er alles aan doet om bedrijven en instellingen overeind te houden, snappen wij deze visie en instelling niet. De wethouder meet zich deze houding  aan, terwijl van ons allen gevraagd wordt om de schouders er onder te zetten, positief te blijven en zoveel mogelijk naar elkaar om te kijken. Precies de functies die Buitenwereld vervult.

In het rondetafelgesprek met de heer Overweg en tijdens het gesprek met de ambtenaar is ons opgevallen dat beide heren een tunnelvisie hebben die alleen financieel gestuurd lijkt te zijn zonder oog voor banen, medewerkers en dieren. Iets wat in deze tijden ons inziens niet te verdedigen is. Hierdoor vragen wij ons af of de wethouder de waarden en het grote maatschappelijk belang van Buitenwereld wel begrijpt.

Als inwoners van Houten verwachten wij dat de wethouder juist betrokkenheid, creatief vermogen en oog voor het maatschappelijk belang toont als zijnde een persoonlijk inwoner van Houten. Dit zien wij niet terug. Sterker nog: de wethouder lijkt zijn motivatie uit het verleden te halen, gebaseerd op ervaringen met vorige medewerkers die niet meer bij Buitenwereld werkzaam zijn.

De contacten die wij hebben gehad met de ambtenaar en de heer Overweg hebben wij als niet prettig en zeer afhoudend ervaren, waardoor wij ons als burger niet gewaardeerd en gehoord voelen. In ons eerste gesprek is ons verzekerd dat er een lijst van 14 partijen is die Buitenwereld wilde overnemen. Daarna hoorden wij tijdens het rondetafelgesprek dat dit een lijst van 6 was waaronder de Rotary. Een dag later geeft de wethouder aan dat de Rotary toch geen partij is en later lezen wij in de krant dat de wethouder een prijsvraag wil gaan uitschrijven om überhaupt partijen aan tafel te krijgen.

Wij zijn hier duidelijk om de tuin geleid, voelen ons daardoor neerbuigend behandeld en niet serieus genomen. Het gevolg is dat de schade straks onherstelbaar is.

Waarom dan deze brief en noodkreet aan u. Als bezorgde buren van Buitenwereld gaan wij ervan uit dat u bovengenoemde zaken wel herkent en belangrijk vindt. U als lid van het College van B en W ziet natuurlijk welke inzet er wordt geleverd door vrijwilligers en medewerkers om deze fantastische plek voor Houten in stand te houden. 

Graag zouden wij zien dat u zich uitspreekt over deze kwestie. Ook vragen wij van u om de wethouder Overweg te vragen om open-minded en creatief naar deze situatie te kijken zodat dieren, medewerkers met al hun expertise en vrijwilligers behouden kunnen blijven in deze toch al moeilijke en rare tijden. 

Wij zien uw positieve inzet en reactie graag tegemoet om Stichting Buitenwereld en haar maatschappelijke functie te behouden voor onze gemeente.

Namens de bezorgde buren van Buitenwereld,

Ineke van Dam

advertentie
advertentie