Philippine bij de Voedselbank
Philippine bij de Voedselbank Rene van den Brandt

Philippine Bronkhorst Voedselbank Houten

23 februari 2021 om 15:50 Maatschappelijk

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwilliger. In onze gemeente zetten wekelijks honderden mensen zich in voor een ander. In deze rubriek, ‘Vrijwilliger in beeld’ vertellen vrijwilligers wat ze doen en waarom. Vandaag vertelt Philippine Bronkhorst haar verhaal.

Naam: Philippine Bronkhorst
Leeftijd: 52 jaar
Woonplaats: Houten
In het dagelijks leven: geen betaald werk

Philippine straalt een soort rust en vertrouwen uit als zij haar verhaal doet over haar vrijwilligerswerk bij de Voedselbank in Houten. Zij woont sinds 1996 in Houten en is vanaf 2013 actief betrokken bij de Voedselbank. En de Voedselbank heeft in Philippine een waardevolle, betrokken en deskundige medewerker gevonden. ,,Wat ik voor de voedselbank doe is ook werk, alleen niet betaald.” Het werk is afwisselend en vraagt flexibiliteit.

ICT ,,Ik kom oorspronkelijk uit de ICT en laat deze kennis nou prima van pas komen bij mijn werk voor de Voedselbank? Want er was destijds vraag naar een webmaster voor de website. Gaandeweg deed ik steeds meer. Nu verzorg ik de website, beheer de sociale media, maak nieuwsbrieven, flyers en folders en het jaarverslag, en zit ik in het bestuur. Ook neem ik zo nodig deel aan een regionaal overleg of een ledenvergadering van Voedselbank Nederland, de overkoepelende organisatie.” voegt zij lachend toe.

HALS OVER KOP Afgelopen jaar kwam het regelmatig voor dat er hals over kop iets wijzigde bij de Voedselbank. ,,Wij hebben een tijdje de pakketten bezorgd bij onze klanten, maar dat had als nadeel dat de klanten niet meer zelf konden kiezen in onze winkel. Vervolgens zijn wij twee dagen opengegaan in plaats van één en wij werken zoveel mogelijk op afspraak. Dat vraagt ook aanpassingen qua tijd bij de vrijwilligers.”

VRIJHEID Op de vraag of zij vrijwilligerswerk aanraadt: ,,Ik kan het iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen. Ik vind het goed voor je ontwikkeling om andere mensen die het minder hebben getroffen in het leven te helpen. Het verbreedt je horizon en je visie op het leven. Als je om een of andere reden niet kan deelnemen aan het reguliere arbeidsproces, is vrijwilligerswerk hiervoor een hele waardevolle vervanging. De waardering, het gevoel dat je het verschil maakt en de resultaten zorgen voor voldoening. Bij vrijwilligerswerk ligt de druk anders dan in het reguliere arbeidsproces.

COMBINEREN ,,Dit werk is prima te combineren met mijn gezin, mijn kinderen zijn inmiddels 20 en 23 jaar, die zorgen voor zichzelf. Maar er is wel andere concurrentie voor de Voedselbank” zegt zij geheimzinnig. ,,Naast dit werk heb ik ook nog een andere passie en dat is Zeeland en het huisje van mijn opa. Mijn opa heeft in Zeeland aan de kust een huisje gebouwd en daar vind ik mijn ontspanning, dat huisje is erg belangrijk voor mij. Daar hoop ik in de toekomst steeds vaker naar toe te gaan.

door Rina Knopper

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie