Hanna in The Dome
Hanna in The Dome Handbal Houten

Nieuwe serie: Vrijwilliger in beeld. Als eerste Hanna Koops, vrijwilliger bij onder andere Handbal Houten

9 februari 2021 om 08:55 Maatschappelijk

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwilliger. In gemeente Houten zetten wekelijks honderden mensen zich in voor een ander. In deze rubriek, ‘Vrijwilliger in beeld’ vertellen vrijwilligers wat ze doen en waarom. Vandaag trapt Hanna Koops de rubriek af.

Naam: Hanna Koops
Leeftijd: 58
Woonplaats: Houten
In het dagelijks leven: vrij van werk

Hanna Koops is geen onbekende in Houten. Omdat zij graag haar steentje bijdraagt aan de maatschappij is zij vrijwilligster bij zowel Handbal Houten als in The Dome, de thuisbasis van de Houtense Handbal vereniging, maar ook voor de in the Dome gevestigde judovereniging, de yogastudio en de bridgeclub staat zij klaar. 

,,Mijn vak is eigenlijk grafisch medewerker. Ik heb gewerkt bij de voorloper van Binderij van den Brink, een grafisch bedrijf in Houten. Al snel bleek het werk te zwaar te zijn voor mijn lichaam en uiteindelijk ben ik afgekeurd. Natuurlijk was dat een flinke domper, maar omdat ik mij altijd nuttig wil maken, besloot ik om mijn zus te helpen en op mijn neefje en nichtje te passen zodat mijn zus kon blijven werken. Later breidde dit zich uit als overblijf- en naschoolse opvang bij kinderen uit de buurt. Zo gaat dat hier op het oude dorp. Maar ja, kleintjes worden groot en het oppassen werd overbodig. Inmiddels handbalden mijn oppaskinderen bij Handbal Houten. En ik hou nu eenmaal van fotograferen. Dus die combinatie was snel gemaakt, al snel werd ik de vrijwillige fotografe van Handbal Houten. Inmiddels heb ik al vele duizenden foto’s gemaakt. Voor de krant, voor de club en voor de privéverzameling. 

Maar toen de bouw van The Dome, het thuishonk van Handbal Houten, maar ook multifunctionele accommodatie in zicht kwam, vroeg het bestuur mij om een vrijwillige conciërgefunctie in te vullen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken want ik hou ervan om onder de mensen te zijn. Inmiddels ben ik elke dag aanwezig in the Dome. Voor de trainingen en de wedstrijden open ik de deuren, ik help bij de bardiensten, zowel voor de handbal als voor de overige activiteiten in the Dome. Maar voor de zware klussen die ik niet kan doen, vraag ik de hulp van spelers, senioren of ouders, het is maar net wie er voor handen is. Sommige dingen kan ik nu eenmaal niet, gelukkig kan ik hier precies aangeven wat ik wel en niet aankan. En ik heb inmiddels een handboek geschreven ‘Bardienst voor Dummies’ waarschijnlijk een uitkomst voor meer sportclubs. Oh ja, ik zeg wel dat ik elke dag aanwezig ben, maar bijna iedereen weet: niet op woensdag. Woensdag is ´Hanna’s Day off’.

Dit werk is mijn link met de maatschappij, ik hou van de variëteit van mensen, ik vind het fijn om iets bij te dragen, maar ook om waardering te krijgen. Zo krijg ik zomaar een stuk chocola of een compliment, dat is onbetaalbaar!

Wat ik nu doe tijdens de lockdown? Wandelen, puzzelen eten en slapen….ik hoop dat het snel voorbij is…

De volgende keer vertelt Wim Hartman over zijn vrijwilligerswerk bij de Brandweer Houten.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Hanna Koops fotografeert bij Handbal Houten
advertentie
advertentie