Afbeelding
Rina Knopper

ZorgSpectrum start met vaccinaties verpleeghuizen: een speciaal moment

30 januari 2021 om 13:45 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

HOUTEN Het is de dag waar alle medewerkers en bewoners naar hebben uitgekeken. In alle negen zorglocaties van ZorgSpectrum vond op zaterdag 30 januari 2021 de vaccinatie plaats van totaal 550 cliënten die wonen in de zorglocatie of er revalideren. De zorgorganisatie is blij dat alle voorbereidingen tijdig in gang zijn gezet om direct na de levering te kunnen beginnen met de toediening van het Pfizer-vaccin. De heer Lammers, bewoner van het Haltna Huis, lacht breed achter zijn mondmasker als hij de ‘prikruimte’ binnen loopt: ,,laat die prik maar komen hoor” zegt hij zonder enige aarzeling. 

door Rina Knopper

De állereerste prik ontving mevrouw Oostrom in Het Haltna Huis van verpleegkundig Susanne. ,, Je voelt er niks van, net als bij de griepprik, maar het is wel fijn dat het nu gebeurd is.”

Margot Gerrits, voorzitter van het Operationeel Corona Team: ,,Er komt veel aan coördinatie bij kijken, zeker omdat we zo snel mogelijk wilden starten. Daarnaast wilden we het liefst in alle locaties tegelijk starten, zodat alle cliënten die dit willen de vaccinatie zo snel mogelijk toegediend krijgen. Vanwege de koeling waarin de vaccins bewaard moeten worden, moet je hiervoor de nodige faciliteiten beschikbaar hebben. Op alle locaties hebben we een vaccinatieteam beschikbaar. Dat team bestaat uit zorgmedewerkers die de vaccinaties gereed maken en toedienen, verpleegkundigen en artsen die de cliënten observeren na de vaccinatie, administratieve ondersteuning en vrijwilligers om cliënten die niet zelfstandig naar de vaccinatieruimte kunnen komen, te halen en brengen. We zijn er trots op dat zoveel collega’s hebben meegeholpen om op één dag 550 cliënten te vaccineren.” 

FEESTDAGEN Eenmaal aan de lange tafel waaraan de ‘geprikten’ even ter observatie plaatsnemen, wordt koffie en thee geschonken en een lekkere koek uitgedeeld. Deze zaterdag voelt als een feestdag. 

Cliënten die thuis zorg en ondersteuning ontvangen, krijgen via de huisarts een oproep. Ook cliënten die wel in een zorglocatie wonen, maar waarvan de huisarts de medische zorg geeft, ontvangen de vaccinatie via de eigen huisarts. 

ZUINIG De vaccinaties worden ter plekke klaar gemaakt en toegediend. Omdat elke ampul met het Pfizer-vaccin een dosis voor zes vaccinaties omvat, is het belangrijk deze zo snel mogelijk achter elkaar toe te dienen. Dat betekent dat er een schema is opgesteld wie de vaccinaties krijgen die nog resteren vanuit de aangebroken ampul. Er is voor gekozen om zorgmedewerkers die nog niet zijn gevaccineerd (en wel bij de GGD op de wachtlijst staan), deze vaccinatie toe te dienen. Op deze manier gaat er geen kostbaar vaccin verloren.

TWEEDE VACCINATIE de datum van de opvolging van deze vaccinatie-klus is al ‘geprikt’, deze vindt plaats op zaterdag 28 februari.

Afbeelding
advertentie
advertentie