Mevrouw Schouten en wethouder van Dalen
Mevrouw Schouten en wethouder van Dalen vanHouten&co

1000e rit voor Automaatje

28 januari 2021 om 11:42 Maatschappelijk

HOUTEN Automaatje maakte afgelopen woensdag een ereronde langs het gemeentehuis waar wethouder van Dalen de chauffeur en passagier al op wachtte om hen in het zonnetje te zetten. Deze vervoersdienst voor Houtense senioren bestaat nog maar een jaar, maar noteert al wel de 1000e rit op de teller. ,,Dat willen we, ondanks corona, niet ongemerkt voorbij laten gaan”, aldus initiatiefnemer Paul de Kruijf. 

door Rina Knopper

,,Deze rit stond eigenlijk al in december op de planning, toen de passagier met Automaatje een bezoek aan de kapper zou brengen. Helaas kon deze rit door omstandigheden niet doorgaan. Wij besloten om bij een andere afspraak deze mijlpaal alsnog vieren.”

EEN JAAR Paul vervolgt: ,,Wij zijn ongelofelijk trots op wat wij in één jaar tijd hebben bereikt. Het concept Automaatje bestaat al langer in verschillende plaatsen in Nederland, maar in Houten nog maar een jaar. En gezien dit succes was er dus duidelijk behoefte aan een dienst zoals wij aanbieden. Wij leveren dan ook maatwerk. Neem een rit naar een afspraak in het ziekenhuis: de vrijwilliger komt niet alleen exact op tijd de passagier ophalen, maar begeleidt deze ook nog naar de wachtkamer. Daar wacht hij tot de passagier weer klaar is om naar huis te gaan.”

NOODZAKELIJK Tijdens deze lockdown worden er alleen noodzakelijke ritten gereden, dat zijn medisch en sociaal gerelateerde ritten. Dus niet alleen naar het ziekenhuis of de huisarts, maar ook naar een partner die in het verpleeghuis woont of naar het hospice. ,,Natuurlijk houden wij rekening met de maatregelen. Op dit moment vervoert één chauffeur maar één passagier per dag en worden er in de auto mondkapjes gedragen. Wij rijden nu van 8 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds.”

TOEKOMST Omdat er geen zekerheid is of de regiotaxi binnen Houten blijft rijden, zijn de verschillende vervoersdiensten in Houten zoals Automaatje, de Plusbus en Vervoer Houten met elkaar en de gemeente aan het inventariseren wat de vervoersbehoefte is. Zo kunnen zij gezamenlijk een oplossing bieden om aan die vraag te blijven voldoen.

Tenslotte benadrukt Paul dat dit allemaal niet tot stand heeft kunnen komen zonder de belangrijke inzet van alle vrijwilligers.

advertentie
advertentie