Van Harte School in het oude dorp
Van Harte School in het oude dorp Annette Stolk

Nieuwbouw voor drie basisscholen

14 januari 2021 om 11:48 Onderwijs

HOUTEN  In de raadsvergadering van 12 januari heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met de financiering van nieuwbouw voor drie scholen: De Velduil, Van Harte School en de Montessorischool. Met de financiering van de nieuwbouw voor deze scholen is een totaal bedrag gemoeid van ruim 20 miljoen euro.

Annette Stolk – de Vries

DE VELDUIL In augustus 2019 zijn de openbare basisscholen Klavertje Vier en De Brug gefuseerd. Door het schoolbestuur is de locatie van Klavertje Vier aangewezen als nieuwbouwlocatie voor de nieuwe fusieschool, De Velduil. Het huidige schoolgebouw dateert uit 1983 en mag in 2023 als afgeschreven worden beschouwd. Het gymnastiekgebouw voldoet niet meer aan de huidige eisen van Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding. De gymnastiekzaal is onmisbaar in het aanbod voor ruimte van binnensportaccommodaties. Daarom zal nieuwbouw inclusief gymzaal plaatsvinden. Het nieuwe gebouw gaat ruimte bieden aan 340 leerlingen. Bovendien zal Kind en Co zich hier huisvesten voor de peuteropvang. Het schoolgebouw van De Brug, dat over twee jaar leegkomt, is eigendom van de gemeente. Deze locatie komt beschikbaar voor woningbouw. Het college van B&W heeft hiervoor inmiddels een startnotitie opgesteld waarover de raad op 9 februari een besluit neemt en de kaders zal vaststellen.

VAN HARTE SCHOOL De nieuwbouw van de Van Harte School vindt plaats op de huidige locatie op het Oude Dorp. De Van Harte School is tot stand gekomen na een fusie tussen RK-basisscholen De Bengelbongerd en de Heilige Familieschool. Het schoolgebouw op het Oude Dorp stamt voor het grootste gedeelte uit 1955. Ook hier geldt dat de gymzaal niet meer voldoet aan de normen van deze tijd en onmisbaar is. In de nieuwbouwplannen is daarom een gymzaal opgenomen.

KUNST NA ARBEID Onderzocht is of er mogelijkheden zijn om Kunst na Arbeid (KNA) ook in het nieuw te bouwen schoolgebouw van de Van Harte School te huisvesten. Het schoolbestuur staat hier positief tegenover. In combinatie met kinderopvang en de gymnastiekzaal zou er dan sprake zijn van een multifunctioneel centrum. Verplaatsing van KNA uit sociaal cultureel centrum De Grund geeft mogelijkheden voor herontwikkeling van deze locatie binnen de Visie Oude Dorp. Noodzakelijk zal dan ook de herhuisvesting zijn van de Voedselbank die ook gebruik maakt van de Grund. Wethouder Van Dalen heeft eerder tijdens een Rondetafelgesprek laten weten dat huisvesting van KNA in de Van Harte School schoolgebouw 1.1 miljoen extra kost en dat de gemeente dit geld niet heeft. Een motie van Wayne Wilson (HA!) en Jan de Jong (CDA) om binnen twee maanden nog eens opnieuw de mogelijkheden van een multifunctioneel gebouw te onderzoeken werd door de raad unaniem aangenomen.

VISIE OUDE DORP Omwonenden maken zich intussen zorgen over de leefbaarheid van het Oude Dorp en vrezen een toename van parkeer- en verkeersoverlast als KNA gaat integreren in de Van Harte School. In de RTG van 5 januari zei Herman Steenman hierover: ,,Burgers worden niet betrokken bij de nieuwe ontwikkeling Visie Oude Dorp. Nieuwbouwplannen van de school moeten onderdeel uitmaken van de totale Visie Oude Dorp.” De gemeenteraad heeft echter in 2019 besloten om vervangende nieuwbouw van de school en de Visie Oude Dorp los van elkaar te behandelen. Pascal Ooms (SGP) probeerde hier dinsdagavond tijdens de raadsvergadering nog verandering in aan te brengen. ,,Het amendement in 2019 was bedoeld om voorrang te geven aan onderzoek naar vervangende nieuwbouw, maar daarmee is niet gezegd dat besluitvorming separaat plaats moet vinden.” Zijn amendement om het krediet voor de financiering van de Van Harte School beschikbaar te stellen na het vaststellen van de visie Oude Dorp kreeg alleen steun van ITH en haalde het dus niet.

MONTESSORISCHOOL De Montessorischool krijgt haar nieuwbouw op de Weteringhoek en biedt ruimte aan 350 leerlingen. Daarmee worden de huidige drie vestigingen van de school samengevoegd op een unilocatie. Twee ‘oude’ locaties van de school worden her ontwikkeld. Locatie Korenmolen ligt in het ontwikkelgebied van de Ruimtelijke Koers en locatie Vikingenpoort is eerder al aangewezen als plek voor woningbouw. Locatie Limes blijft voor onderwijs beschikbaar.

ENERGIE NEUTRAAL Een amendement ingediend door Marcel van Gooswilligen (D66) om extra geld beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw, zodat de scholen volledig energieneutraal gebouwd kunnen worden, haalde het net niet. Het argument voor de coalitiepartijen om niet mee te stemmen was dat de extra besparingen die dat oplevert ten goede komen aan de scholen en niet worden terugverdiend door de gemeente. Ook zouden er subsidiemogelijkheden van het Rijk hiervoor aangewend kunnen worden. Daarom willen zij dat de scholen die laatste investering, van bijna energieneutraal (BENG) naar energieneutraal (ENG), zelf doen. Wethouder van Dalen zegde wel toe te onderzoeken of scholen door middel van een goedkope lening hierbij ondersteund kunnen worden.

advertentie
advertentie