De handtekeningen worden overhandigd aan burgemeester Isabella
De handtekeningen worden overhandigd aan burgemeester Isabella Annette Stolk

Aanvullende handtekeningen referendumverzoek ingediend

11 januari 2021 om 16:25 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Maandagmiddag 11 januari hebben Rino Jonkers en Ellen Standhardt – Jonkers aanvullende handtekeningen ingediend die nodig zijn voor een definitief referendumverzoek Ruimtelijke Koers. Burgemeester Gilbert Isabella nam ze op het stadhuis in ontvangst.

Annette Stolk – de Vries

Op maandag 7 december jl. waren door de initiatiefnemers van het referendum reeds 1.967 handtekeningen ingeleverd. Voor een definitief referendumverzoek zijn 2.250 handtekeningen nodig. Met het inleveren van nog eens 2.334 handtekeningen lijkt aan dit verzoek ruimschoots te zijn voldaan. De handtekeningenlijsten worden door de gemeente nog nagekeken op geldigheid en doublures.

DRAAGVLAK In het verzoekschrift dat vergezeld gaat bij de handtekeningen stellen de initiatiefnemers dat draagvlak voor de plannen van de Ruimtelijke Koers ontbreekt. Naast de nu ingediende handtekeningen leiden zij dat onder anderen af uit de 400 zienswijzen die zijn ingediend, de geluiden die zijn gehoord bij de 150 insprekers tijdens de RondeTafelGesprekken (RTG’s) , de 1611 handtekeningen en commentaren die te lezen zijn onder de petitie Ruimtelijke Koers en het feit dat een groep inwoners een alternatief plan heeft ontworpen middels het Manifest Houtens Koers.

VRAAGSTELLING Het uitgangspunt bij de vraagstelling van een referendum moet eenduidig, helder en objectief zijn, zo valt te lezen in het verzoekschrift. ,,De vraagstelling moet zo zijn dat uw raad er ook echt iets aan heeft. Onduidelijke uitslagen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn moeten koste wat kost worden voorkomen”, aldus de initiatiefnemers. Zij stellen de volgende vraagstelling voor: ,,Bent u voor of tegen de bouwplannen zoals verwoord in de Ruimtelijke Koers?” of ,,Bent u voor of tegen de Ruimtelijke Koers?”

PAS OP PLAATS De initiatiefnemers pleiten voor een pas op de plaats. Ze roepen de gemeenteraad en het college op met inwoners en instanties op zoek te gaan naar een beter initiatief. ,,Ook al zijn er veel kosten gemaakt, dan nog is het niet onjuist of gek om op basis van voortschrijdend inzicht te beslissen dat het beter is om toch een andere koers te gaan varen.” Ze stellen de politieke partijen voor het komende half jaar te gebruiken om te formuleren hoe zij denken het belang van Houten het beste te kunnen dienen en de uitkomst bij de volgende raadsverkiezingen aan de kiezer voor te leggen. ,,Dan heeft u een breed gedragen mandaat om tot besluitvorming over te gaan. Een referendum zou dan niet nodig zijn.”

GEMEENTERAAD Burgemeester Isabella nam de aanvullende handtekeningen in ontvangst en bedankte Jonkers en Standhardt-Jonkers voor alle tijd en moeite die zij in de aanvraag voor het referendum hebben gestoken. ,,We zijn als gemeente blij met betrokken inwoners.” Dinsdag 12 januari beslist de gemeenteraad of de handtekeningen op ‘formulier voor inleidend verzoek’ meetellen voor het definitieve verzoek referendum. In de raadsvergadering van 19 januari staat het Referendum Ruimtelijke Koers en de adviesaanvraag vraagstelling op de agenda. Daarna is het aan de Referendumcommissie om een definitieve vraagstelling voor het referendum vast te stellen.

advertentie
advertentie