Afbeelding
BDU Media
ingezonden

Vragenlijst voor bewoners Tull en ‘t Waal over Regionale Energie Strategie

10 januari 2021 om 09:07 Opinie

Beste dorpsgenoten van Tull en t Waal

De 30 energieregio’s in Nederland werken in de RES hun plannen uit om afspraken uit het klimaatakkoord per regio te realiseren. Doel is om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten en om in 2050 zelfs voor 95% energieneutraal te zijn. Gemeente Houten schrijft mee aan de Regionale Energie Strategie (RES); de conceptversie is gereed (zie https://energie-krommerijn-praatmee.nl).

Bijdrage Tull en t Waal: niet of maar wat, waar en wanneer

In de RES staat hoe groot de uitdaging is en welke opties er zijn om de doelstellingen te halen. Resultaat is dat we minder energie gebruiken én dat de energie die we gebruiken duurzaam wordt opgewekt. Voor het opwekken wordt vooral gekeken naar mogelijkheden met wind- en zonne-energie. Uit een ruimtelijke en technische analyse in opdracht van de 4 gemeenten in de Kromme Rijnstreek blijkt dat o.a. Tull en ’t Waal geschikt wordt geacht voor windenergie en in mindere mate voor zonnevelden (maar ze worden niet uitgesloten).

Overkomt het ons of nemen we de regie?

We staan nu als inwoners van Tull en ’t Waal voor een keuze:

Afwachten en achteraf reageren op plannen en keuzes die door anderen zijn gemaakt;

Zelf het initiatief nemen om een strategie uit te werken hoe wij als dorp een bijdrage gaan leveren aan de energietransitie.

Wat is uw mening?

Wij zijn inwoners van Tull en ’t Waal die willen onderzoeken hoe u als dorpsgenoot de energietransitie ziet, hoe u denkt dat we hieraan een bijdrage gaan leveren en wat uw mening is over windenergie en/of zonne-energie in Tull en ’t Waal.

Hiervoor hebben wij een korte vragenlijst gemaakt als eerste stap naar een mogelijke gezamenlijke strategie om als dorp zelf het initiatief te nemen. Om te onderzoeken of inwoners actief betrokken willen zijn bij de invulling van de energietransitie. En of er draagvlak is in het dorp om (zelf) een duurzaam energieproject te realiseren.

Geef uw mening via de vragenlijst op www.energiestrategietullentwaal.nl

Joris van der Worp 

advertentie
advertentie