Omwonenden willen niet dat er veel verandert bij Stichting Buitenwereld
Omwonenden willen niet dat er veel verandert bij Stichting Buitenwereld Houtens Nieuws

Omwonenden Buitenwereld willen dat kinderboerderij en speeltuin kleinschalig blijven

9 januari 2021 om 09:00 Maatschappelijk

HOUTEN Omwonenden van Stichting Buitenwereld willen betrokken worden bij de ontwikkelingen rondom de kinderboerderij en de speeltuin. Zij willen voorkomen dat commerciële partijen met grootse plannen de plek overnemen. Dit werd duidelijk uit hun brief naar de gemeenteraad en het college en door hun bijdrage aan het Ronde Tafel Gesprek van afgelopen dinsdag.  

De omwonenden zijn al met de ambtenaren van de gemeente in gesprek geweest en wilden ook per brief aandacht vragen voor hun zaak. Via deze krant hoorden zij van de problemen, de onrust en insteek van de gemeente. Tijdens het Ronde Tafel Gesprek, waar iedere Houtenaar een probleem onder de aandacht kan brengen bij de gemeente, maakten omwonenden Sven Imthorn en Freek van Echtelt duidelijk waar hun zorg zit. 

GEEN PANNENKOEKENHUIS Imthorn: ,,We zitten als omwonenden niet te wachten op een grote commerciële uitbating met heel veel verkeer.” Als voorbeelden noemde Imthorn onder meer een pannenkoekenhuis of zalenverhuur met horecavergunning. Om dat te voorkomen, vinden de omwonenden het belangrijk om betrokken te worden. In de brief staat daarover te lezen: ,,Wij hebben ons georganiseerd om door de gemeente betrokken te worden en een stem te hebben in de besluitvorming rondom de kinderboerderij en de speeltuin.”

In de brief aan het college en de raad staat de wens om Buitenwereld te behouden zoals deze nu is ook beschreven. ,,De activiteiten die worden georganiseerd en het grote bereik van deze fantastische plek moet ons inziens behouden blijven en bij voorkeur in de huidige vorm. Dit betekent: laagdrempelig, bemenst door vrijwilligers en met een maatschappelijk verantwoorde functie.”    

NIEUWE FORMULE Wethouder Jan Overweg gaf aan met het nieuwe bestuur in gesprek te gaan over de afronding van Stichting Buitenwereld zoals deze nu bestaat, maar voor de toekomst echt te gaan voor een andere formule. Freek van Echtelt, een van de insprekers, vroeg zich af of het kort geleden aangetreden nieuwe bestuur wel een eerlijke kans krijgt. ,,Dit is een daadkrachtig bestuur, dat stevig in haar schoenen staat. Waarom krijgen zij niet dezelfde kansen als de andere partijen die zich bij de gemeente hebben gemeld?”

Daarover was wethouder Overweg duidelijk: ,,We kennen het dossier vrij goed en zijn ervan overtuigd dat een nieuwe formule nodig is. Met het huidige bestuur gaan we in gesprek over de afronding van de huidige zaken. Daarna gaan we verder kijken naar andere mogelijkheden. Er zijn zes initiatieven binnengekomen, waaronder een van Rotary Houten.”

Wat er met de dieren en vrijwilligers gebeurt, is onderwerp van gesprek met het nieuwe bestuur, aldus Overweg. Over de vijf betaalde medewerkers die al jarenlang werkzaam zijn bij Stichting Buitenwereld, deed Overweg geen uitspraken. 

advertentie
advertentie