De groene trucks van De Rooy en TSN
De groene trucks van De Rooy en TSN !mpact

Trucks met groene energie

17 december 2020 om 07:31 Overig

HOUTEN Bij twee Houtense bedrijven komt groene energieopslag. Zonnepanelen leveren energie die wordt opgeslagen in een batterij. Zo is er groene stroom ook als de zon niet schijnt. En er zijn nog meer toepassingen en voordelen. !mpact Houten volgt deze projecten en de bedrijven die ook ambassadeur zijn van !mpact Houten om ook andere bedrijven in Houten te ondersteunen.

ZONNEPANELEN Het ene project wordt gerealiseerd in ´t Goy bij de Rooy transport. Er liggen al 1.500 zonnepanelen en er komen er nog 180 bij. Hiervan wordt stroom opgeslagen. Deze stroom wordt gebruikt voor het kantoor als de zon minder schijnt en voor elektrische auto´s en vrachtwagens. Via een snel laadsysteem kunnen vrachtwagens midden op de dag opnieuw komen opladen voor de leveringen in de middag.

Peter de Rooy geeft aan waarom hij investeert in deze innovatieve oplossing, voor gepalletiseerd regiovervoer: ,,We gebruiken batterijen uit onze eerste elektrische vrachtwagens, die nog steeds geschikt zijn voor stationaire opslag. Het opladen van zware vrachtwagens voor ritten tot 200 km kan in de lunchpauze plaatsvinden met batterijpacks op oplaadpunten. Afstanden tot 400 km zijn binnenkort ook mogelijk. Maarten Steinbuch, hoogleraar TU Eindhoven, schreef in het FD dat deze ontwikkeling snel gaat, omdat de kostprijs van elektrisch vervoer lager is dan die van dieseltrucks.”

ELEKTRISCH PAKKETTRANSPORT Het andere project is bij TSN Groen. Zonnepanelen worden aangelegd met opslag in batterijen. Het bedrijf schakelt over op elektrisch pakkettransport voor de lokale en regionale leveringen. De vrachtwagens worden opgeladen met de stroom van de zonnepanelen en kunnen ook overdag weer komen opladen. Andries Vlot legt uit wat de voordelen zijn: “Het belangrijkste is dat we stroom tijdelijk opslaan zodat we in de avond en de nacht onze voertuigen kunnen opladen met onze eigen, groene, stroom. Verder komt er 1.000.000 kWh per jaar van het dak af. De helft is voor eigen gebruik, met de andere helft gaan we waterstof maken en mobiele opladen. 1.250 m2 van het zonnepark wordt beschikbaar gesteld voor mensen met een kleine portemonnee. We zijn ons aan het oriënteren hoe dit het best en eenvoudigst gedaan kan worden. Alles moet eind maart 2021 klaar zijn en wordt op GreenDay II, 10 juli 2021 gepresenteerd.”

IMPULS VOOR GROENE DISTRIBUTIE De zonnestroom wordt zo gelijkmatiger gebruikt en het stroomnetwerk wordt minder belast. De elektrische vrachtwagens worden van groene stroom voorzien. Zo wordt er meer zonne-energie opgewekt zonder het net te verzwaren en krijgt groene distributie een flinke impuls.

Andere bedrijven in het project Zon op Grote Daken van !mpact Houten en Opgewekt Houten zoeken ook naar mogelijkheden voor opslagsystemen. Bijvoorbeeld door een mobiel batterijsysteem te gebruiken waarmee bij evenementen, een dieselgenerator kan worden vervangen door een batterij.

Interesse in het zonnedakproject, of één van de andere activiteiten? Aanmelden: info@impacthouten.nl, of kijk op www.impacthouten.nl.

advertentie
advertentie