Jacco Hoogewoud, initiatiefnemer Manifest Houtense Koers
Jacco Hoogewoud, initiatiefnemer Manifest Houtense Koers Annette Stolk

Jacco Hoogewoud:,,Het Manifest Houtense Koers is een alternatief voor de Ruimtelijke Koers”

15 december 2020 om 11:40 Overig Ruimtelijke Koers

HOUTEN Jacco Hoogewoud (47) is initiatiefnemer van het Manifest Houtense Koers. In dit manifest, dat hij samen met een aantal ‘gewone’ Houtenaren heeft uitgewerkt, pleit hij voor een koers die voortbouwt op het Houtens DNA. Dit als tegenhanger van de bouwplannen van het college van B&W, zoals deze zijn verwoord in het Concept Ruimtelijke Koers. 

door Annette Stolk – de Vries 

Het Manifest Houtens Koers beschrijft het voorstel om een gedeelte van de woningbouwopgave te realiseren in Houten-Oost. Binnen de kern, zoals het Centrum, de Molenzoom en de Koppeling kan verdichting en vergroening plaatsvinden, rekening houdend met de menselijke maat. Volgens de initiatiefnemers van het manifest is het nastreven van stedelijkheid niet realistisch en draagt het niet bij aan een leefbaar en gezond leefklimaat.

LEEFBAAR Jacco Hoogewoud is hydroloog. Tijdens een wandeling met de voorzitter van GroenLinks, Willy van der Luit, vroeg hij zich af hoe tot 2030 1 à 2 miljoen woningen in Nederland bijgebouwd moeten worden. ,,Hoe zou Nederland er dan zou uitzien en hoe houd je het voor mens, dier en planten leefbaar.” Het manifest is een weergave van de plannen zoals die in zijn hoofd afspeelden en waarvan hij denkt dat je het leefbaar kunt houden. ,,Mijn ideeën botsen met de Ruimtelijke Koers zoals die door het college wordt gepresenteerd. De business-case en de gezondheidsrisico’s die samenhangen met bouwen in Noordwest heeft mij doen besluiten dit manifest te schrijven.” 

We moeten gaan bouwen op een manier waarbij we de dingen die ons dierbaar zijn verbeteren en echt helpen

OMDENKEN Volgens de initiatiefnemers moeten we gaan ‘omdenken’. ,,We moeten gaan bouwen op een manier waarbij we de dingen die ons dierbaar zijn verbeteren en echt helpen. We kunnen met alle energie, mens -en denkkracht een wijk bouwen waar je echt wat aan hebt. Onze plannen zijn een stuk milieuvriendelijker dan die van de Ruimtelijke Koers. De samenleving kan wel wat cohesie gebruiken. Hoogbouw op een plek waar geen voorzieningen zijn lijkt ons dan geen goed idee. Tot 2040 zijn een veelvoud aan zonnevelden nodig van de 50 ha waar we nu over spreken. Houten-Oost is zoekgebied voor zonnevelden. Waarom gaan we er dan niet onder wonen?” 

DUURZAAM Hoogewoud is van mening dat Houten zich opnieuw heeft uitgevonden toen het van klein dorpje transformeerde naar een grotere plaats bij de eerste Vinex-uitbreiding. Bij de bouw van Houten-Zuid zijn ze naar zijn mening stil blijven staan. ,,Houten-Zuid is een kopie van de eerste uitbreidingsplannen, maar ecologisch gezien een stap slechter. In Houten-Oost zou je echt kunnen innoveren en duurzaamheidsdoelstellingen kunnen maken waarbij we Houten weer op de kaart zetten. Eigenlijk moeten we nu al met de norm van 2050 willen bouwen. Ten opzichte van de Ruimtelijke Koers kunnen we de biodiversiteit In Houten-Oost makkelijk verdrievoudigen.” Hoogewoud pleit voor het aanstellen van een stadsecoloog. ,,Die kan zorgen dat we het maximale eruit halen en ook bepalen wat kwalitatief hoogwaardig groen is.” 

DROOM Hoogewoud droomt van wijken die volgens duurzaamheidsprincipes zijn ingericht en die ecologisch van betekenis zijn. ,,Wijken waarvan je zou kunnen zeggen dat wanneer heel Nederland hiermee vol gebouwd wordt het nog steeds niet erg is, omdat de omgeving en de biodiversiteit zo goed is geïntegreerd in het landschap.” Hij denkt daarbij aan hofjes, tiny houses met een gezamenlijke tuin en niet te hoge woningbouw. ,,Als je heel hoog gaat bouwen kun je de energie die je nodig hebt niet in je eigen wijk opwekken. Dan moet elders weer een stuk landschap gebruikt worden voor het neerzetten van bijvoorbeeld zonnepanelen.” Maar ook vanwege de sociale cohesie. Hij spreekt over ontmoetingen bij de voordeur en ogen op straat. ,,Een plek waar je gezond kunt wonen is ook belangrijk lijkt mij. De overheid heeft daar een zorgtaak in. Dat is dus niet bouwen langs de snelweg. Wettelijke vastgestelde normen zijn compromisnormen. Die zijn wellicht toegestaan, maar nog steeds niet gezond. Dat stelt de GGD ook.”

We willen graag burgers en burgerinitiatieven bij de plannen betrekken

UITGANGSPUNTEN De Houtense Koers deelt de mening van de Ruimtelijke Koers dat er gebouwd moet worden voor jongeren, starters en ouderen. Verdichting in het Centrum, ombouwen van bedrijfspanden op de Molenzoom en het opvullen van lege plekken op de Koppeling behoren tot de plannen. Het verschil van mening ligt in deze gebieden in de hoogte van bouwen. Hoogewoud: ,,In ons plan bouwen we wat meer woningen in Houten-Oost en wat minder in deze gebieden. We willen graag burgers en burgerinitiatieven bij de plannen betrekken. Wat mij betreft gelden de volgende uitgangspunten: dragen de plannen maximaal bij aan het klimaat, is de leefomgeving die we maken geschikt voor mens, dier en plant, wat is de sociale cohesie en zou ik er zelf willen wonen?

UNIEK De initiatiefnemers van het Manifest Houtense Koers zullen proberen de gemeenteraadsleden te overtuigen van hun plannen en ideeën. ,,We gaan met verschillende partijen nog eens om de tafel zitten. Het is uiteindelijk de bedoeling dat we met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp. Wellicht kunnen we hen overtuigen van onze plannen of zij ons. Ik sta open voor nieuwe inzichten. Totdat het tegendeel is bewezen ben ik er echter van overtuigd dat ons plan beter is. Onze wijze van bouwen maakt Houten weer uniek. We weten allang hoe we goed duurzaam kunnen bouwen, maar we doen het niet. Laten we nu gewoon beginnen.”

Op 19 januari staat de Ruimtelijke Koers op de agenda in de gemeenteraad. Daarna volgt er op 17 maart naar alle waarschijnlijkheid het Referendum Ruimtelijke Koers. Het volledige Manifest Houtense Koers is te lezen op www.houtensekoers.nl 

advertentie
advertentie