Afbeelding
(Via) Kateryna Tukker
gratis

PREMIUM SELECTIE Oekraïense Kateryna vindt haar draai in Houten

1 januari 2021 om 16:00 Overig

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen. Vandaag het interview met de Oekraïense Kateryna die dit jaar de Nederlandse nationaliteit kreeg. Het interview is eerder gepubliceerd op 12 november 2020.

HOUTEN ,,Na het EK voetbal 2012 in Charkov wist ik het: ik wil in Nederland wonen”. Kateryna Tukker-Varnavska, de altijd vriendelijke kassière bij Albert Heijn Oude Dorp, vertelt hoe en waarom zij per se in Nederland wil wonen en waarom zij zich hier thuis voelt. Met grote trots ontving zij vorige week het Nederlanderschap. ,,Met het Nederlandse EK 2012 is het niks geworden, met Erik wel.”

In haar huiskamer licht Kateryna een tipje van de sluier over haar besluit om naar Nederland te verhuizen: ,,Ik voelde mij nooit thuis in de Oekraïne, de mensen zijn chagrijnig en somber. Ik dacht echt dat ik in een verkeerde tijd op de verkeerde plek geboren was. Toen het EK voetbal - en dan vooral de Nederlanders - met alle aanhang in Charkov neerstreek, wist ik het direct: dit zijn mijn mensen! Warm, open en vriendelijk. En toen ik voor het eerst in Nederland kwam, voelde ik mij goed. Mijn favoriete kleur is groen en ik vond Nederland zo mooi groen, ja het voelde direct als thuis.”

OP EIGEN BENEN NAAR NEDERLAND VERTROKKEN Met haar kinderen reisde ze af naar Nederland. Gelukkig trof ze in Houten andere Russen. ,,Toen ik in 2014 naar Nederland kwam met mijn twee kinderen, sprak ik nauwelijks de taal. Ik had geen vrienden en geen familie en was moederziel alleen. Mijn kinderen gingen naar basisschool de Zonnewijzer en het geluk en toeval was dat daar nóg twee Russische kinderen op school zaten. De directeur heeft ons gelijk met elkaar in contact gebracht en ik heb zoveel van deze mensen geleerd! Wij zijn nog steeds vrienden. Wist je dat er in Houten heel veel Russische vrouwen wonen? Ik pas namelijk ook nog op 2 kinderen, hun moeder komt uit de Oekraïne en hun vader is Nederlander. Zij willen graag dat de kinderen 2-talig worden opgevoed met als gevolg dat ik ze al meer dan 4 jaar Russisch leer. Wij zijn begonnen met praten, toen schrijven en nu lezen. Het gaat goed! Maar ik ben ook een (hobby)nagelstyliste, mijn vriendinnen hebben allemaal prachtige nagels!”

IN OEKRAÏNE WAS HAAR ALLES AFGENOMEN Het is niet voor niets dat de ‘gedreven’ Kateryna besloot te vertrekken uit de Oekraïne. ,,Vroeger (voor de onafhankelijkheid) had je de garantie dat als je heel goed je best deed je van een baan verzekerd was, of als je heel goed je best deed op school, je naar de universiteit kon gaan. Blonk je uit: kwam je bovendrijven. Dat je dan nog geen vliegende carrière maakte namen veel mensen voor lief. Want alles werd immers vanuit de staat geregeld. Ik heb zelf ook een universitaire opleiding. Maar door de Perestrojka waren de Oekraïners van zondag op maandag alles kwijt. Al hun spaargeld en alle tegoeden zijn hen die nacht door de regering afgenomen. Vanaf dat moment ging alles ‘op de bon’. Hierdoor is de sfeer grimmig geworden. Mensen maken zich zorgen, ze zijn altijd bezig om te overleven. Als je ziek bent, krijg je geen geld en als je langer dan een week ziek bent, heb je ook geen baan meer. Poetin wordt in de Nederlandse media negatief afgeschilderd, maar voor de Oekraïne zou het beter zijn als hij de touwtjes weer in handen kreeg.”

DANKBAAR VOOR HAAR WERK Veel mensen kennen Kateryna als kassière bij de Albert Heijn Oude Dorp: ,,Ik ben zo dankbaar voor de kans die de familie Steenman mij heeft geboden. Ik ging op zoek naar werk en sprak echt slecht Nederlands. Ik had natuurlijk wel de vereiste cursussen gevolgd, maar achteraf gezien is dat allemaal op een heel laag niveau. Maar ik wist dat ik bij Albert Heijn mijn taal zou kunnen verbeteren. Het was voor Peter en Martijn ook een gok om mij aan te nemen, hoe zouden de klanten dit vinden?” 

ONTMOET HAAR MAN Vanaf de eerste dag blijkt het een goede beslissing te zijn, de klanten lopen met haar weg en haar natuurlijke gedrevenheid en uitstraling zorgen ervoor dat mensen graag ‘in haar rij’ gaan staan. Dat overkwam ook Erik, die inmiddels 2 jaar is getrouwd met Kateryna. ,,Ze viel me gewoon op, ik betrapte mij erop dat ik expres in haar rij ging staan tijdens het afrekenen en óók nog een terugkwam omdat ik ‘iets vergeten was’. Zo maakten wij steeds vaker een praatje. Toen ze op een dag met een somber gezicht achter de info balie stond, vroeg ik wat er aan de hand was. Het bleek dat zij opnieuw theorie- en rijexamen moest doen. Maar door de taal had ze moeite met de theorie, hier zag ik mijn kans schoon en heb haar aangeboden te helpen. Toen zij kwam oefenen hebben wij heel veel gepraat en elkaar beter leren kennen. Op haar verjaardag kwam om 8 uur vanuit restaurant de Colonie een telefoontje of ik ook kwam eten. Ik had al gegeten en geen cadeau maar ik besloot te improviseren en het Russische icoon dat ik aan de muur had hangen in te pakken. Dat bleek een schot in de roos want 4 maanden later was het icoon weer thuis op zijn plek met Kateryna erbij.” zegt Erik lachend.

GELUKKIG MET HAAR LEVEN Ondanks haar universitaire titel zou Kateryna nu niet anders willen dan haar werk bij Albert Heijn. ,,Ik heb onlangs promotie gemaakt. Mijn kinderen hebben hier een goede toekomst, ze doen het heel goed op school en ik Erik en ik zijn gelukkig met elkaar. Ik ben Nederlandse geworden, wat wil ik nog meer? Ja ik hoop dat het coronavirus zich koest houdt zodat mijn vader en moeder in het voorjaar wel op bezoek kunnen komen. Want dat bezoek is al twee keer uitgesteld en ik heb ze al 2 jaar niet gezien.”

door Rina Knopper

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van HoutensNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via  https://www.houtensnieuws.nl/abon.../houtensnieuws/bestellen

advertentie
advertentie