Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller toen zij het verzoek in oktober indienden bij het gemeentehuis.
Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller toen zij het verzoek in oktober indienden bij het gemeentehuis. Annette Stolk

Al verzamelde handtekeningen referendum Houten tellen toch mee

4 december 2020 om 19:51 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN De handtekeningen die door de initiatiefnemers voor het referendum over de Ruimtelijke Koers reeds waren verzameld voordat de gemeenteraad op 1 december uitspraak deed over dit inleidende referendumverzoek, mogen toch worden meegeteld voor het definitieve referendumverzoek. Dat is het advies van de referendumcommissie aan het college van B en W. Het college zal dit advies positief voorleggen aan de gemeenteraad die daar een definitief akkoord voor moet geven. ,,Van tegenwerking, zoals zo hier en daar wordt gesuggereerd, is geen sprake”, aldus burgemeester Isabella

door Annette Stolk – de Vries 

Voor het definitieve referendumverzoek zijn in totaal 2.250 handtekeningen nodig. Deze moeten uiterlijk 12 januari 2021 zijn ingediend. Afgelopen week ontstond er grote verwarring over de geldigheid van de handtekeninglijsten die door de initiatiefnemers al waren gebruikt. Het college van B en W stuurde de initiatiefnemers op 2 december, de dag na het raadsbesluit over het inleidende referendum, namelijk nieuwe handtekeninglijsten. Op deze nieuwe lijsten moesten de benodigde handtekeningen voor het definitieve referendumverzoek worden verzameld. Dit zou voor de initiatiefnemers betekenen dat de ruim 1000 reeds verzamelde handtekeningen de prullenbak in konden.

REFERENDUMCOMMISSIE Zover kwam het uiteindelijk niet. De referendumcommissie heeft zich over de zaak gebogen. Zij hebben het college van B en W geadviseerd de handtekeningen die door de initiatiefnemers tot en met 1 december al waren verzameld, op te nemen in het aantal van 2.250 handtekeningen dat voor het definitieve referendumverzoek nodig is. Wel moeten de reeds verzamelde handtekeningen, die op verkeerde lijsten staan, nu al worden ingeleverd. De overige benodigde handtekeningen ten behoeve van het definitieve referendumverzoek moeten verzameld worden op de lijsten die de gemeente op 2 december heeft verstrekt.

COLLEGE Het college toonde, ondanks een brief die het eerder vrijdag aan de raad had gestuurd en waarin het nog vasthield aan de juiste handtekeningenlijst, uiteindelijk begrip dat er verwarring bij de initiatiefnemers heeft kunnen ontstaan over het gebruik van de juiste lijst. Op de lijst die bedoeld was voor het inleidend verzoek ontbrak namelijk het woordje ‘inleidend’. Bovendien staat in de referendumverordening dat het definitieve verzoek binnen zes weken moet zijn gedaan nadat de raad over het inleidend verzoek heeft besloten, maar er staat niet expliciet dat de termijn pas begint nadat de raad het desbetreffende besluit heeft genomen. Daarom stelt het college voor aan de gemeenteraad het advies van de referendumcommissie over te nemen. 

Burgemeester Isabella: ,,We stellen alles in het werk om het proces rondom het referendum snel, goed en ordentelijk te laten lopen. We streven er naar om de stemming over het referendum bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 mogelijk te maken. Van tegenwerking, zoals zo hier en daar wordt gesuggereerd, is geen sprake.” De burgemeester heeft de gemeenteraad verzocht hem zo spoedig mogelijk te laten weten of zij met het voorstel van de referendumcommissie akkoord gaat.

advertentie
advertentie