Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller toen zij het verzoek in oktober indienden bij het gemeentehuis.
Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller toen zij het verzoek in oktober indienden bij het gemeentehuis. Annette Stolk

1000 handtekeningen voor referendum Ruimtelijke Koers Houten dreigen in prullenbak te verdwijnen

4 december 2020 om 07:49 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN De gemeente Houten verplicht de initiatiefnemers voor het referendum over de Ruimtelijke Koers andere handtekeningenlijsten te gebruiken. Daarmee dreigen 1000 reeds opgehaalde handtekeningen verloren te gaan.

door Annette Stolk – de Vries 

In oktober hebben de initiatiefnemers voor de aanvraag van het referendum lijsten toegestuurd gekregen van de gemeente. Van deze lijsten werd al gebruik gemaakt om handtekeningen te verzamelen. Voor een definitieve referendumaanvraag zijn tenminste 2250 handtekeningen nodig. Dinsdagavond 1 december besliste de gemeenteraad dat er geen weigeringsgronden zijn voor het houden van een raadgevend referendum. De burgemeester kondigde toen aan nieuwe lijsten aan de initiatiefnemers te sturen.

LIJSTEN Ellen Standhardt-Jonkers is één van de initiatiefnemers voor het raadgevend referendum. ,,Ik fronste toen al mijn wenkbrauwen vanwege het woord ‘nieuwe’. Woensdag 2 december ontving mijn broer Rino Jonkers inderdaad een andere lijst dan wij eerder hadden ontvangen. De gemeente verplicht ons nu voor de definitieve aanvraag van het referendum deze lijsten te gebruiken.“ Dit zou betekenen dat de reeds opgehaalde handtekeningen de prullenbak in kunnen.

ONJUIST Navraag op het gemeentehuis leerde Standhardt – Jonkers dat de gemeente van mening is dat handtekeningen voor een definitief referendumverzoek pas na het besluit van de gemeenteraad kunnen worden opgehaald. Volgens Standhardt-Jonkers is dit onjuist: ,,In de referendumverordening staat niets over een tijdstip van waaraf handtekeningen kunnen worden opgehaald. Er staat slechts wanneer het verzoek met de handtekeningen moet zijn ingeleverd; namelijk zes weken nadat de raad het besluit heeft genomen dat aan de vereisten van een referendumverzoek is voldaan en er zich geen weigeringsgronden voordoen. Wij hebben al handtekeningen verzameld op door de gemeente eerder verstrekte lijsten en daarmee voldoen we aan de referendumverordening.’’

Dat is een drogreden. Er is geen letter gewijzigd en geen komma verzet in het raadsvoorstel

ANDERE TEKST Mevrouw Oonk, directeur Strategie en Ontwikkeling bij de gemeente Houten, heeft Standhardt-Jonkers donderdag 3 december telefonisch laten weten dat er in theorie na het besluit van de gemeenteraad een andere tekst zou kunnen voorliggen. De mensen zouden dan voor iets anders hebben getekend dan bij het inleidend verzoek. Vandaar dat de gemeente een nieuwe handtekeninglijst heeft toegestuurd. Standhardt-Jonkers: ,,Dat is een drogreden. Er is geen letter gewijzigd en geen komma verzet in het raadsvoorstel.”

COVID De afgelopen weken zijn door vrijwilligers al meer dan 1000 handtekeningen opgehaald voor het referendumverzoek. Als de gemeente bij haar standpunt blijft, zou dit betekenen dat zij opnieuw langs de deuren moeten. Standhardt-Jonkers vraagt zich af of de gemeente dit in een Covid-19 periode nu werkelijk wil, rekening houdend met de vele extra contactmomenten die dit met zich meebrengt. Dit lijkt geen wenselijk scenario. ,,De houding van de gemeente vergroot mijns inziens alleen maar de woede van de mensen en de vervreemding van de Houtense politiek.”

ONACCEPTABEL  ITH en de SGP hebben laten weten de gang van zaken niet acceptabel te vinden. ,,De gemeente Houten zou inwoners en initiatieven vanuit de samenleving juist moeten faciliteren in plaats van traineren’’, zegt Willem Zandbergen (ITH). Wouter van den Berg (SGP): ,,Voor inwoners is dit niet meer te volgen. Al meer dan 1400 Houtenaren hebben hun handtekening gezet in de veronderstelling daarmee steun te geven aan een referendum. Die handtekeningen zijn van waarde en horen meegeteld te worden.’’

De initiatiefnemers voor het raadgevend referendum gaan de ontstane situatie voorleggen aan de referendumcommissie. Navraag bij het gemeentehuis leverde donderdag geen reactie op. In het RondeTafelGesprek (RTG) van donderdagavond was te horen dat burgemeester Isabella vrijdag met een reactie op de kwestie zal komen.

advertentie
advertentie