Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller toen zij het verzoek in oktober indienden bij het gemeentehuis.
Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller toen zij het verzoek in oktober indienden bij het gemeentehuis. Annette Stolk

Gemeenteraad Houten akkoord met verzoek referendum over Ruimtelijke Koers

2 december 2020 om 14:57 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Na het college van B en W heeft nu ook de gemeenteraad van Houten unaniem ingestemd met het houden van een raadgevend referendum. Het verzoek voor een referendum over de Ruimtelijk Koers was ingediend door Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller. De Ruimtelijke Koers voorziet in de bouw van ongeveer 5800 woningen. Over de aantallen, de bouwhoogten en de locaties waar de woningen moeten komen, is veel te doen.

door Annette Stolk – de Vries

Niet alle partijen in de gemeenteraad toonden zich even enthousiast over het houden van een raadgevend referendum. Het CDA en D66 maken zich zorgen over een juiste vraagstelling van het referendum. GroenLinks vindt het referendum niet wenselijk en niet nodig, omdat de gemeenteraad heel Houten vertegenwoordigt. De ChristenUnie zegt ook niet veel op te hebben met een raadgevend referendum. De partijen zijn van mening dat er al veel tijd en energie gestoken is in de participatie van inwoners. 

ITH, HA!, Groep Aanen en de SGP zijn voorstanders. Ze zien in het referendum een kans voor de Houtense bevolking om zich duidelijk uit te spreken over de Ruimtelijke Koers. De PvdA vindt een referendum passen bij het nemen van een dergelijk belangrijk besluit. Ook de VVD stemde in met het verzoek. Deze partij sprak de hoop uit dat de vraagstelling objectief en op grond van de juiste informatie zal plaatsvinden.

REFERENDUMCOMMISSIE De gemeente Houten kent een referendumverordening. Er zijn geen weigeringsgronden gevonden voor het houden van een raadgevend referendum. De initiatiefnemers hebben nu zes weken de tijd de benodigde 2250 handtekeningen op te halen. Mocht dit lukken dan is het de bedoeling om het raadgevende referendum gelijktijdig met de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 te houden. De referendumcommissie, bestaande uit drie personen, zal zich gaan buigen over de formulering en de vraagstelling van het raadgevende referendum.

advertentie
advertentie